Ismét műsorra tűzi Spiró György legendás tragédiáját, a Csirkefejet a pécsi Harmadik Színház. A darabot 1987-ben mutatta be a fővárosi Katona József Színház, Gobbi Hilda főszereplésével.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A rohadt életbe! Mé’ nincs itthon, mé’ nem jön?… Elképzeltem, jövök haza, és itt van apu… csomószor láttam, bazmeg… és jó volt, kurva jó volt, bazmeg, elképzeltem, bazmeg, érted… kimegyünk meccsre, sört iszunk, minden… elképzeltem, bazmeg!”

Ez a szöveg 35 éve sokaknál kiverte a biztosítékot. És – várhatóan (bár azóta hozzászokhattunk) – kiveri ma is. A 20. századi magyar drámairodalomnak tán egy műve sem kavart annyi vitát, mint Spiró György tragédiája, a Csirkefej, amit 1987-ben mutatott be a fővárosi Katona József Színház, Gobbi Hilda főszereplésével. A darab nyelvezete sokaknak elfogadhatatlan volt, a dráma figuráinak sorsa pedig feldolgozhatatlanul elviselhetetlen. Mindamellett a közönséget magával ragadta az előadás. Aki elutasította, abban is mély nyomot hagyott a Csirkefej reménytelen világképe.

A színházi szakma szinte maradéktalan elismeréssel fogadta a művet. Dicséretük nem csupán a szerző írói bátorságának szólt, hanem drámaírói eszköztárának is. Hisz a Csirkefej párszáz szavas szókinccsel beszélő szereplői plasztikusak és cáfolhatatlanul hitelesek, a jelenetek mesterien felépítettek és hatásosak, s a nyomasztó szituációkat színészi virtuozitásra lehetőséget teremtő humor szövi át, így a közönség nevetve szenved.

A pesti bemutató után egy évvel a Pécsi Harmadik Színház is bemutatta Spiró drámáját. A teátrum megálmodója, Vincze János állította színpadra a művet. Sikerrel. A felkavaró előadás alapozta meg a színház azóta is töretlen reputációját. Spiró elégedettségét mutatta, hogy később két művének ősbemutatóját is Vincze Jánosra bízta, Pécsett találkozott először a közönséggel a Kvartett és a Szappanopera. Mindkét előadást a szakma rangos díjakkal jutalmazta. E Spiró-bemutatók nívójának és visszhangjának komoly súlya volt abban, hogy a rendező 2001-ben Jászai-díjat kapott.

A Harmadik Színház most újra színre vitte – Vincze János rendezésében – a Csirkefejet. A december 13-ától látható előadásban Bacskó Tünde, Tatai Gergő, László Csaba, Tamás Éva, a Jászai-díjas, Bánky Gábor, Frank Ildikó, Fischer Norbert, Götz Attila, Bera Márk, Hollósi Orsolya, Somogyi Bianka és Zengő Ágnes elevenítik meg Spiró drámáját.

Amikor a nyolcvanas évek végén először láthattuk a Csirkefejet, hajlamosak voltunk azt hinni, hogy az előadásból ránk ömlő magány, egymás iránti érdektelenség, kíméletlenség és szeretetéhség valamiféleképpen a Kádár-korszak mellékterméke. Emberöltőnyi idő elteltével kijózanodhatunk ebből a magyarázatból, a Csirkefej ma is a máról szól…

KategóriákJAZZ