Nem véglegesítették, hanem inkább elbocsátották két napja azt a pécsi oktatót, Tölgyfa Gergelyt, akinek ma vált volna határozatlan idejűvé a munkaszerződése, így azonban távoznia kellett a Pécsi Művészeti Gimnáziumból. Nem csak tanított ott, de szeptember óta osztályfőnök is volt. Tölgyfa Gergely nem sokkal korábban egyik főszereplője volt a nagy pécsi pedagógustüntetésnek, de több kollégájával polgári engedetlenségbe kezdett. Ma este érte lesz egy falshmob Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódikMég pont próbaidős volt, így nem kellett indokolnia a foglalkoztatónak, a Pécsi Tankerületnek Tölgyfa kirúgását – és nem is indokolták. A feltételezett (persze nagyon alapos gyanúval feltételezett) valódi oka annak, hogy elbocsátották, az az, hogy polgári engedetlenséget kezdett öt másik tanárral december 5-én. Úgy tudjuk, már másnap azt próbálták nekik javasolni a tankerületnél, hogy sztrájkoljanak, mert az a hivatalos, szabályos, amint azonban Tölgyfa két napja, a Szabad Európa és a Szabad Pécs közös cikkében elmondta, a pedagógusok kilúgozott sztrájkjoga miatt a sztrájk fabatkát sem ér, a sztrájk, az munkabeszüntetés, így nekik csak a polgári engedetlenség maradt.

Orbán Viktor tegnap tartotta évi egyszeri nemzetközi sajtótájékoztatóját (ebben a véleménycikkben írtuk le, hogy miért nem számoltunk be róla részletesen és élőben), amelyen beszélt a tüntető és polgári engedetlenkedő tanárokról, azt mondva, hogy nem lehet mérlegelni, ki kell rúgni a polgári elégededtlenkedő tanárokat. Amúgy már több más kijelentéséről is kiderült, hogy hazugság, vagy legalábbis tagadják a szavait az adott ügyben érintettek. A miniszterelnök értetlenkedő képet vágva adta elő – nyilván, hogy ezzel is nyomatékosítsa a szavainak igazát azok előtt, akik csak ezt az információt hallják vagy hallják meg erről –, hogy miért nem lehet tolerálni a pedagógusok polgári engedetlenségét, hiszen ott van a szabályos, törvényes lehetőség: a sztrájk. Csak arról “felejtett el” ennek kapcsán azonnal beszámolni, hogy az Orbán-kormány kilúgozta a tanárok sztrájkjogát – emiatt nem sztrájkolnak, hanem engedetlenkednek.

A pécsi művészetis oktató karácsony előtti és a szerződése határozatlan idejűvé válása előtti kirúgás országszerte felháborodást szült, nyilván ezen belül is nagyon erős indulatokat gerjesztett Pécsett. Éppen ezért ma este, civil kezdeményezésre tüntetés lesz Pécsett, civilek, pedagógusok, diákok, szülők és más pécsiek állnak ki egy flashmobbal a kirúgott pedagógusok, köztük elsősorban Tölgyfa Gergely mellett.

Az Öltöztessük díszbe a pécsi Tankert! elénevezésű esemény ma (december 22-én) este fél hétkor kezdődik, a Pécsi Tankerület irodájánál, a Színház téren. Mint az esemény leírásában olvasható, ma 18.30-kor elviszik az üzeneteiket, véleményünet a tanker épületéhez “erről a gyáva és otromba cselekedetről”. Azt kérik, hogy írják le a véleményüket a tanker vezetőjének, munkatársainak és vigyék el a tankerület épületéhez, és díszítsék fel vele a bejáratot!

KategóriákMETÁL