„A kormány hiába adna az unió helyett pénzt, ha az uniós egyetemek nem fognak együttműködni az alapítványivá szervezett egyetemekkel” – mondta Büki András, a pécsi idegsebészeti klinika egykori, már Svédországban dolgozó vezetője a Népszavának adott interjújában. Büki professzor arról is beszélt, hogy külföldön egészen abszurdnak látják a modellváltást, vagyis amit a magyar egyetemekkel művelt a kormány.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagyon erős, kritikus nyílt levelet fogalmazott meg és juttatott el a Szabad Pécshez Büki András professzor, a pécsi idegsebészeti klinika korábbi vezetője. A levelet a Szabad Pécs oldalán rengetegen olvasták, a Facebookon több ezren osztották meg, nyilván egyrészt azért is, mert Büki András egy széles körben ismert és elismert, nemzetközileg is jegyzett szakember, másrészt mert nagyon jól megírt levélről van szó, illetve azért is feltehetően, mert a ma már Svédországban élő és dolgozó dr. Büki András az egyetemi modellváltást belülről is látta és megélte, már akkor kritikusa volt, és most már kívülről is látja, ami nagyon “átjön” az írásból.

„Úgy éreztem, itthon elfogy körülöttem a levegő. Annak ellenére, hogy pályatársaim a Magyar Idegsebészeti Társaság (MIT) elnökének választottak és jelöltek a szakmai kollégiumba Kásler Miklós professzor szűrőjén nem mehettem át… Emellett naponta tapasztaltam, hogy miképp irtja ki az egykoron mélyen gyökerező társadalmi szolidaritást a tudatos gyűlöletkeltés. Gyermekpszichiáter feleségemmel feltettük magunknak a kérdést: akarjuk-e, hogy a fiaink egy ilyen országban nőjenek fel. Azt feleltük, hogy: nem” – idézzük a Népszava-cikkből Büki Andrást.

Hozzátette: “Az egyetem vezetésével, a rektorral, a dékánnal és a kollégákkal jó volt a kapcsolatom. Igazgatóként viszont megtapasztaltam, hogy az egészségügyet a finanszírozás hiánya ellehetetleníti. Minden szakmai fórumon elmondtam erről a kritikámat. Ezért nyilvánított nemkívánatos személynek Kásler úr”.

A teljes interjút, amit Ungár Tamás írt a Népszavának, ITT olvashatja el.

KategóriákMETÁL