Ha egy használt számítógép vásárlása mellett döntünk, akkor annak több oka is lehet. Lehetnek környezetvédelmi okai is, de inkább az a jellemző, hogy a kiváló ár/érték arányáért választjuk. Egy megfelelően felújított gép még hosszú évekig tudja szolgálni új tulajdonosát.

A cikk a hirdetés után folytatódikEz idő alatt pedig rengeteg adatot kell tárolnunk, számos programot fogunk futtatni, így nem mindegy, hogy milyen adattároló kerül a készülékünkbe. Ezekről szól ez a cikk, illetve arról, hogy ezek milyen kapcsolatban vannak egy használt számítógéppel.

Milyen adattárolók vannak egy számítógépben?

Legyen az akár új, akár egy használt számítógép, fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű adattárolóval rendelkezzen. Persze ezek nagyságát már az egyedi igényeknek megfelelően kell kiválasztani, de az biztos, hogy valamilyenre szükségünk lesz a programjaink és adataink tárolására. Ha főleg online elérhető programokat futtatunk a gépünkön, akkor egy kisebb is elég, ha viszont filmeket, képeket, zenéket szeretnénk tárolni, akkor szükségünk lesz egy nagy kapacitású tárolóra.

Az adattárolók típusát tekintve hármat különböztetünk meg: HDD, SSHD és SSD. Nézzük meg ezeket kicsit közelebbről!

A HDD (Hard Disk Drive)

Ennek a típusnak a működése egy több mint 60 éves technológián alapszik. Persze azóta sokat fejlesztettek rajta, de a működési alapelvét először az 1950-es évek végén alkalmazták.

Egy mágneses elven működő adattárolási technológiáról van szó, mely lemezeken tárolja az adatokat, ahonnan olvasófejek segítségével nyerik vissza azokat. Ugyanezen elv alapján működtek régen a kis és nagy floppy lemezek is.

Nagyon elterjedt, az SSD-k megjelenéséig gyakorlatilag egyeduralkodó volt a piacon. Annak ellenére is, hogy az írási és olvasási művelet elég lassú, és a mozgó alkatrészek miatt könnyen meg is hibásodhat. Ez pedig akár adatvesztéssel is járhat.

Hatalmas előnye viszont, hogy ez a típus rendelkezik a legnagyobb tárolókapacitással. Valamint a legolcsóbb megoldás is ez.

Az SSD (Solid State Disk)

Akár két és félszer gyorsabb megoldás, mint a HDD. Ráadásul nincsenek benne mozgó alkatrészek, mert ugyanolyan flash memóriát használ, mint egy pendrive. Így sokkal kevésbé sérülékeny egy ilyen szerkezet, ráadásul kevesebb hőt is termel, és még a mérete is kisebb.

Talán egyetlen hátránya van a HDD-vel szembe: az ára, mely jóval magasabb.

SSHD (Solid State Hybrid Disk)

Vannak még a hibrid megoldások, melyek próbálják ötvözni a HDD és az SSD előnyeit. Egy ilyen meghajtó alapvetően egy nagyobb HDD-ből és egy kisebb SSD-ből áll, melyek együtt dolgoznak. Bár nem tökéletes, de egy elég jó konstrukció. Ráadásul az idő előrehaladtával (ahogy az SSD megtanulja, mely programokat és fájlokat kell tárolnia) egyre gyorsabb lesz.

Milyen típusú adattároló kell egy használt számítógépbe?

Mindenképp olyan, amilyenre szükségünk van, de lehetőleg egy gyorsabb típus mellett tegyük le a voksunkat. Jelentősen gyorsabbnak fogjuk érezni a konfigurációt, mint amire számítottunk, ha felturbózzuk például egy jó gyors SSD-vel.

KategóriákINFÓ