Életének 86. esztendejében, 2023. január elsején elhunyt Leonárd Lajos, Pécs legendás, a belváros közrendjéért felelős rendőre.

Leonárd Lajost azok is „ismerték/ismerhették”, akik sosem találkoztak vele aktív éveiben, cseppet sem túlzás ugyanis, hogy legendás rendőre volt ő Pécsnek, akit mindenki csak Leonárdóként emlegetett. Ismertsége azért is maradhatott fenn, mert volt néhány közszájon forgó történet, amelyet meséltek róla és arról, hogyan is végezte a munkáját, aminek a lényege (ha a konkrét történet esetleg nem is volt igaz, vagy úgy pontos, ahogyan azt az utca embere továbbadta) az volt, hogy nem kivételezett senkivel sem.

Leonárd Lajos a pécsi belváros úgynevezett posztos rendőre volt, s híresen kemény volt azokkal szemben, akik valamilyen szabálytalanságot vagy bűnt követtek el, azokkal azonban, akiknek emiatt nem kellett félniük mindig tisztelettudó és kedves volt.

A Régi Pécs-blog néhány éve közölt egy videóösszeállítást is a tiszteletére, amely a VTV Pécs Délutáni Magazin című műsorára (1992.07.10.) alapul, azon túl is a „Botrányos pécsi, belvárosi közlekedés” című riportra, amelyben Leonárd Lajos is megszólal (Csanádi Gabriella műsorvezető, Bezdán Katalin operatőr).

Címkék:
KategóriákGyász