„Anya egész délután sírt, azt hittem, apával vesztek össze, bele sem gondoltam, hogy miért sírhat” – mondja a 24.hu videójában a coming out-ja után történtekről a tavaly ősz óta Franciaországban, egyetemen tanuló Mali Máté. Az országosan is ismert ormánsági polgármester, Mali Zoltán a Mielőtt végleg felnövünk című videósorozat fiáról szóló epizódjában azt mondja, nagy utat járt be Máté miatt, amit nagyon köszön neki.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 24.hu videósorozatában, a Mielőtt végleg felnövünkben magyar fiatalok útkeresését mutatják be csütörtök esténként. Az egyik utóbbiban, a sorozat negyedik részében a Siklóson felnőtt, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium francia tagozatán érettségizett Mali Mátét mutatják be.

Az országosan ismert drávapiski polgármester, Mali Zoltán fia felidézi saját coming outját, és beszél arról is, hogy milyen Alsószentmártonban, a családja által üzemeltetett Bítlisz nevű kocsmában dolgozni, és hogy milyen várakozásokkal tekint arra, hogy Franciaországban, Dijon-ban fog majd egyetemre járni. (Megj.: a kisfilm még azt megelőzően készült, hogy Mali Máté 2022 szeptemberében megkezdte franciaországi egyetemi tanulmányait, egyebek mellett rögzítették a költözés itthoni pillanatait is.)

Édesapja, Mali Zoltán pedig többek közt arról beszél a videóban, hogy korábban sokféle előítélet élt benne, homofóbia és rasszizmus is, aztán amikor a fia, még kiskorában túlélt egy nagyon kritikus helyzetet, ő megfogadta, hogy cigánymissziós tevékenységbe kezd. Később pedig, amikor fiáról kiderült, hogy meleg, akkor azzal a helyzettel is meg kellett küzdenie, ma azonban ő legalább annyira védelmezője a melegjogoknak, mint a fia, így jutott el a teljes homofóbiától a teljes elfogadásig.

Az is egy jellemző mozzanata a videónak, amikor Máté felidézi, hogy apja, Mali Zoltán volt az, aki rákérdezett nála arra, hogy meleg-e. Mali Máté erről, ugyan nem ebben a filmben, hanem még korábban, egy pécsi rendezvényen is elmesélte ezt az epizódot. Ő akkor, ott arról beszélt, hogy számára érdekes, sőt fura helyzet volt, hogy nem ő maga volt az, aki “előbújt”, aki coming out-olt, amire pedig már készült egy ideje, hanem az édesapja, aki ismerve őt rákérdezett nála. Ő pedig mindent akart, de hazudni nem, így nem titkolta tovább, hanem akkor, egy pécsi vásárból haza,. Siklós felé tartó autóúton elmondta az igazságot magáról az apjának. A videó azonban ennél többet és sokkal érzékletesebben mond el, nézzék meg.

KategóriákPOP