2023. január 1-jétől Horvátország is csatlakozott a schengeni övezethez, sőt Horvátországban mától az euró a hivatalos fizetőeszköz. Ma délben Udvarnál ünnepélyes határnyitást tartottak.

A cikk a hirdetés után folytatódikHorvátország 2023. január 1-je nulla órától csatlakozott a schengeni övezethez, vagyis immáron a horvát-magyar határátkelőknél sem lesz szükség megállásra és megszűnt a határellenőrzés is. Horvátország schengeni övezetbe belépésével a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon pedig 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

A dupla csatlakozást a Horvát Köztársaság magyarországi főkonzulátusa is ünnepelte, Baranyában az udvari határátkelőn volt ma délben ünnepélyes határnyitás, amelyen Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Ivan Radić, Eszék polgármestere, Szolga József, az Országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, valamint Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is részt vett.

A Szabad Pécs fotógalériája a határnyitásról

Már csak euróval lehet fizetni, de beváltható a kuna

Horvátország mától tagja az euróövezetnek is, így ott már nem kunával, hanem az európai közösség pénzével lehet fizetni. A kunabankjegyeket és -érméket 2023. december 31-ig csak postán, kereskedelmi bankban és a horvát Pénzügyi Ügynökségen lehet átváltani eurobankjegyre és -érmére. Tranzakciónként legfeljebb 100 darab kunabankjegy és 100 darab kunaérme váltható át térítésmentesen. Ennél nagyobb mennyiség átváltásakor a kereskedelmi bank térítést kérhet.

A horvát nemzeti bank 2024. januártól időkorlát nélkül átveszi a kunabankjegyek átváltásának funkcióját, az érméket pedig 2025. december 31-ig váltja át. Ez a szolgáltatás térítésmentes.

Az euroövezet más nemzeti központi bankjai 2023. január 1. és február 28. között térítésmentesen, rögzített átváltási árfolyamon váltanak be kunabankjegyeket. Az átváltható összeg ügyfelenként és tranzakcióként legfeljebb napi 8000 HRK lehet.

KategóriákMETÁL