Éppen 70 évvel ezelőtt, 1953. január 12-én indították útjára a Pécsi Rádió adását, ami onnantól kezdve – húsz nap híján – 60 éven át működött.

A cikk a hirdetés után folytatódikNyilvános közösségi oldal működik ezzel, a címben olvasható félmondattal… 

Emlékezve arra is, hogy 2012. 12. 21-én, 11:59-kor Pécsett, a Szent Mór utca 1. sz. épületben Majorosi Gábor hangtechnikus megnyomta azt a gombot, ami után elhangzott a magyar nyelvű regionális műsor utolsó adásának a zárószignálja. De a győri, a szombathelyi, a nagykanizsai, a szegedi, a szolnoki, a nyíregyházi, a debreceni és a miskolci stúdiók ajtajára is lakat került. A döntés erről a központban, az akkori Magyar Rádió fővárosi – mára már szintén bezárt – Bródy Sándor utcai épületében született meg. A felelősök és a végrehajtók neveit az irattár őrizheti. A bezárásoknak gazdája nincs, az akkori kormányakarat érvényesült.

A stúdióbezárások utáni, a fővárosba, a Bródy Sándor utcába szállítás, majd a pincébe történt szakszerűtlen tárolás (amit fotósorozat bizonyít) után az archívumok töredéke ma a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda útjai gyártóbázisán vannak.

2015-től a Magyar Rádió beolvadt a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-be. A tulajdonosi jogköröket a Közszolgálati Közalapítvány gyakorolja, felügyeleti szerve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A parlamenti döntésekkel bonyolított szervezeti ,,rendben” aligha meglepő, hogy a Dobos Menyhért vezérigazgató által jegyzett, legutolsó, 2021. évi, 222 oldalas beszámolóban egyetlen szó sincs a volt Magyar Rádió archívumáról.

Magyar Rádió Pécsi Körzeti Stúdió csoportkép – 1990 – Fotó: Körtvélyesi László

Mindössze egy link található, amely az eddig feldolgozott és csak az országos műsorok töredékéhez navigál – EZ ITT.

Felmérhetetlen, hol és mi maradt meg, vagy digitalizálás hiányában mi pusztult el a pótolhatatlan értékű nemzeti és helytörténeti örökségből, a regionális rádiók több százezer órányi hangfelvételeiből. A Pécsett készült magyar, és részlegesen a horvát, a német és a szerb nyelvű hangarchívum sorsa is – miképpen a többi 8 stúdióé – több mint egy évtizede megoldatlan – ahogyan másé is!

Középen Kodály Zoltán zeneszerző a Pécsi Rádió alapításakor készült fényképen

Hetven évvel ezelőtt, a mai napon, ugyanabban a pécsi épületben indult el az első adás, ahol végül lekapcsolták azt 10 évvel ezelőtt. Az akkor használt és kimentett eredeti lakk-lemez ma is megvan, várja sorsa jobbra fordulását. A kipakolt stúdió mintegy ezer négyzetméteres, belső udvara és pincerendszere hiába Pécs egyik legértékesebb belvárosi épületegyüttese, jelenleg is üres.

A médiatörténelem fintora, hogy a hangarchívum(ok) sorsának megoldása januártól két olyan vezető kezében van, akik a nyolcvanas évek második felében pályakezdő riporterként és hírszerkesztőként az akkori Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztőségében kezdték a pályafutásukat. (Névsorolvasás, ITT.)

Hangtársi üdvözlettel: Kovács Zoltán

Születésnapi hangtorta – Fontos összeállítás a Pécsi Rádióról

Az alábbi válogatás Gerner András Titkok és legendák az éterből – Fejezetek, arcélek a Pécsi Rádió (1953-2012) történetéből című kötetéhez felvett beszélgetések hanganyagából készült.

KategóriákJAZZ