Közleményt juttatott el a Szabad Pécs szerkesztőségéhez a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a lapunk Munkácsy-kiállításról írt cikkei után. Azt mondják továbbra is, hogy a páratartalom a mérvadó, és az rendben van. Arról, hogy hány fok van a galériában, a ZSÖK vezetése hallgat. Mi megírtuk, hogy 29-32 Celsius, amire pedig több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy az kritikus és árthat a képeknek. Sőt, valószínűleg a felelősség hárítása okán is, azt hangsúlyozták, hogy a klíma karbantartását külsős cég végzi. És igen, lesz ajándék limonádé az átmeneti „klímamentes” időszakban a látogatók számára.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleménye erre és talán még erre a cikkünkre reagált egy külön sajtóközleménnyel is. Megjegyezzük: a Szabad Pécs megszólaltatta az első cikk előtt a ZSÖK vezetését. A ZSÖK közleményét az alábbiakban szó szerint közöljük.

„Az m21 Galériában található klímaberendezés karbantartását végző külsős szerződött cég a karbantartási tervnek megfelelően elvégezte áprilisban a szezonális nagy karbantartást és havi ellenőrzéseket is tartott. Az előre nem látható műszaki problémáról kedden értesült a ZsÖK, a szakemberek azonnal elkezdték a helyiség szellőztetését és ahogy a kiállítás ideje alatt, úgy továbbra is rendszeresen ellenőrzik a páraszintet, ami a határértéken belül van, tehát nem károsítja a festményeket. 

A cég szakemberek segítségével a probléma észlelésétől kezdve dolgozik a legjobb és leggyorsabb megoldáson, addig is 4 db mobil klímával hűtik a tereket. Az épület szigetelése kiváló, ezért a hőmérsékletváltozás lassú volt, a behelyezett mobil klímák pedig megkezdték a lassú visszahűtést. A mindenki számára megnyugtató eljárás érdekében egy külsős restaurátor is felügyeli a terem visszahűtését és a műtárgyak épségét. 

– A képek biztonságban vannak, köszönhetően cégünk hosszú évekre visszanyúló szakmai tapasztalatának, hiszen az elmúlt tíz évben számos kiváló művész állított ki az m21 Galériában. A jelenlegi helyzetet is kézben tartjuk, nincs ok aggodalomra és aggodalomkeltésre – mondta Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője, aki hozzátette: a látogatók komfortérzetét szem előtt tartva, ajándék limonádét kínálnak számukra.”

Címkék:
KategóriákJAZZ