Bezárhat a Pécsi Harmadik Színház, ha a pécsi-baranyai, vagy őket ismerő, szerető távolabb élő színházszerető közönségtől nem kapnak segítséget ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni, erről lapunk írt egy hónnapal ezelőtt. A Szabad Pécs azt követően azonnal megkereste a pécsi önkormányzatot, hogy tudnak-e segíteni a Pécsi Harmadiknak. Most nem a mi kérdésünkre jött válasz, hanem egy sajtóközlemény érkezett, de ugyanebben az ügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A kiemelt színházak közé tartozó Pécsi Harmadik Színház nem tudja folytatni működését; jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy 2023. január 14-én tudjuk megtartani utolsó, saját előadásunkat” – idéztük a Pécsi Harmadik Színház közleményét abban az egy hónapja megjelent újságcikkünkben, amelyben arról írtunk, hogy ha nem áll a több évtizede működő, több szempontból rendkívüli és példa nélküli pécsi teátrum mellé a színházszerető közönség, hogy adományokat juttat a társulatnak, akkor lehet, hogy végleg búcsúznak a közönségtől. (Nem sokkal korábbi interjúnk Vincze Jánossal, a színház vezetőjével, ITT olvasható.)

Lapunk már akkor, a hír megjelenésekor, vagy annak másnapján megkereste a pécsi önkormányzatot is, hogy megtudjuk, fel tudnak-e nekik ajánlani segítséget. A kérdéseinkre nem érkezett válasz azóta, ma azonban kaptunk egy, lentebb szó szerint idézett sajtóközleményt, ebben az ügyben.

Ami jó hírt közöl, mert azt, hogy adnak támogatást a Pécsi Harmadiknak, ráadásul soron kívül, egy összegben utalva egy több milliós támogatást, a közlemény mégiscsak trükkös kicsit. Nem abban, hogy ez egy, az idei költségvetésben szereplő tétel (ezt nem hallgatják el), hanem, hogy az igazi segítséget az jelenti (persze ez sem elhanyagolható), hogy nem külön, részletekben – mint általában szokták – utalják el a támogatást, hanem soron kívül, a szükséges adminisztráció körök lefutása utána a lehető leghamarabb és egyösszegben, a teljes összeget elküldve. Az sincs említve tehát, hogy ez nem rendkívüli segítség, mert a Pécsi Harmadik azt követően is kapott némi támogatást a várostól, hogy (még a fideszes időszakban) kikerült a városi cégek közül, már nem önkormányzati fenntartásban működik. Tavaly egyébként ugyanennyi pénzt kaptak a várostól, akkor is egy összegben a covid-os időszak nehézségei miatt, most azonban annyiban tényleg riadót fújtak, hogy várhatóan egyik évben sem jutottak hozzá még ilyen korán a támogatások részleteihez sem.

A Pécsi Harmadik Színház amúgy a saját közösségi oldalán és a honlapjukon, e célra kialakított felületenrendszeresen oszt meg friss híreket arról, hogy hol tartanak a gyűjtésben, a legutóbb azt írták, hogy a (a közönségtől várt extra támogatás) 20 milliós célból már majdnem 5 milliót összegyűjtöttek.

Egyösszegű támogatással segíti Pécs a Harmadik Színházat

A város önkormányzata fontosnak tartja a Pécsi Harmadik Színház művészeti tevékenységét, és azt a munkát, amelyet a város alkotóközösségeinek érdekében végez.

A színház vezetése a pécsi önkormányzathoz fordult segítségért. Az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került intézmény azt kérte, hogy az összeget, amellyel Pécs idén tervezetten segítené a színház működését, egy összegben utalja át részükre.

Pécs közgyűlése kedden elfogadta az önkormányzat 2023-as költségvetését, ebben döntött a Harmadik Színház 5 millió forint összegű támogatásáról is. A támogatási szerződés előkészítése megkezdődött, annak aláírását követően kaphatja meg a pénzt a színház.

Zag Gábor, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere az egyösszegű támogatás kapcsán kiemelte: bízik abban, hogy a Harmadik Színház, mint a város egyik jelentős kulturális intézménye, még sokáig szolgálja a pécsiek közösségét.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákJAZZ