Összejön a Föld-Mars-Nap-együttállás pénteken, aminek köszönhetően a vörös bolygó olyan közel lesz a Földhöz, mint az elmúlt 60 ezer évben eddig csupán két alkalommal volt. Emellett kivételesen hosszú Holdfogyatkozás is lesz, vagyis nem mindennapi estének nézünk elébe. Az időjárás ugyan nem tűnik kedvezőnek, de Pécsett két helyszínen is lesz távcsöves megfigyelés este.

A cikk a hirdetés után folytatódikMi egyértelműen a PTE Műszaki Karánál (Pécs, Boszorkány út) a pécsi csillagászok által szervezett megfigyelést ajánljuk, mert ott ideálisabbak lesznek a körülmények a jelenségek megfigyeléséhez, de ajánljuk a Zsolnay Kulturális Negyednél, a Planetárium feletti teraszra szervezett megfigyelést is (21.00-23.59).

Magyarországról figyelve a Mars este kilenckor válik láthatóvá – a dél-keleti horizontot tessék figyelni. Elvileg szabad szemmel is látható lesz a vörös bolygó.

A Holdfogyatkozás Holdkeltétől kezdődik, és eltart egészen éjfél utánig. A telehold kb. két órára kerül a Föld árnyékába.

A Zsolnay-negyedben a Planetárium Baráti Körének tagjai  szervezték a programot:

21.00-0.20 Távcsöves bemutató

21.45?22.15 Katasztrófák a Naprendszerben – előadás

22.30?23.00 A csodálatos Mars (3D képekkel) – előadás

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákJAZZ