1953. október 12-én született Szekszárdon Parti Nagy Lajos, 1972 és 1986 között élt Pécsett, a PEDFŐ-n tanult, két évig dolgozott a Baranya Megyei Könyvtár munkatársaként, majd 1979-től 1986-ig a Jelenkor szerkesztőségében, azóta Budapesten él szabadfoglalkozásúként. Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, dráma- és prózaíró, a magyar kortárs irodalom egyik legfontosabb alakja, a Digitális Akadémia alapító tagja.

A cikk a hirdetés után folytatódik„1953. október 12-én 567 gyerek született Magyarországon, közöttük az egyik – Babits Mihály után szabadon – Szekszárdon” – kezdte Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője a köszöntőjét. „Élő klasszikusból eleve nem kerekedik, nem kerekedhet egyik kultúrában sem túltermelési válság – meg kell hát becsülnünk, amink van” – folytatja a litera.hu.  „A posztmodern Kazinczy. Egy mai nyelvújító – hatásán aligha léphet túl, aki a húrok pengetésébe kezd” – írta  Parti Nagyról Keresztury Tibor. A Fidelion mások mellett Dés László is köszöntötte az ünnepeltet: „A Fülkefor – Magyar mesék sorozata éveken át volt kemény és végtelenül szellemes, kegyetlenül ironikus kormánykritikájával a hírlapírás szenzációja.” Ugyanott Szabó T. Anna is írt egy bekezdésnyi köszöntőt: „Parti Nagy jelen volt, értett és rögzített, röhögtetett, megindított: segített túlélni. Mondjam, hogy megvigasztalt? Mint Svejk, nagyjából úgy.” A Jelenkor folyóiratban Csordás Gábor Parti Nagyot köszöntő írása pedig így indul: „Pécs pedig úgy ragyogott, mint egy szétgurult hőerőmű.” Mi is csatlakozunk a köszöntők hosszú sorához: 

Éljen soká Parti Nagy Lajos!

A pécsieknek és a Pécsre látogatóknak is lesz módjuk személyesen is találkozni Parti Nagy Lajossal. Október 17-én, a Tudásközpontban kerül sor az évfordulóra napvilágot látó Hadd legyek hűs című gyűjteményes kötet bemutatójára, ahol Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget a költővel.

Parti Nagy Lajos – Fotó Tóth László

2021-ben Parti Nagy Lajos nyerte el az első Bertók díjat

„Ha egy tárgyat meg kellene jelölnöm – mondta el pécsi kötődéséről Parti Nagy -–, ami ennek a Pécs nevű „gombolyagnak” a közepében állna, az a régi Jelenkor szerkesztőségének ajtaján lógó egykori rézkolomp lenne.” – mondta Parti Nagy egy korábbi írásunkban.

Egy interjúval is készültünk az évfordulóra, ezt is hamarosan olvashatják a Szabad Pécsen.

KategóriákJAZZ