Ha azt szeretnénk, hogy a Föld élhető maradjon az elkövetkező évtizedekben is, akkor a környezettudatosságot komolyan kell vennünk. Ez nemcsak az unokáink feladata lesz a távoli jövőben, hanem egyre fontosabb már napjainkban is. Az ezzel kapcsolatos információk mellett pedig nem mehetünk el szó nélkül.

A cikk a hirdetés után folytatódikKépzeljük el, hogy sűrű porfelhőben kell levegőt vennünk, ahol a napfény már alig hatol át. A növények elszáradnak, hiszen nincs csapadék. Az állatok közül csak a szárazságtűrő fajok maradnak életben a mostoha körülmények között. A Föld édesvíz-készlete pedig már szűrőberendezéssel sem tisztítható meg annyira, hogy iható legyen. Ez sajnos nem egy katasztrófafilm szokásos bevezetése, hanem a bolygónk mindennapja lesz, ha nem vigyázunk rá.

Ahhoz, hogy megvédjük az életterünket, minél több hasznos információra van szükségünk. A Mai-Könyv.hu környezettudatos könyveiből megkaphatjuk ezt az ismeretanyagot, hogy nap mint nap úgy éljünk, hogy vigyázunk a környezetre.

A csodálatos Föld bolygó

David Attenborough Az élő bolygó vagy az Egy élet a Föld bolygón című művei arra hívják fel az olvasó figyelmét, hogy a körülöttünk lévő természet mennyire csodálatos, sokszínű és különleges, amire minden embernek vigyáznia kellene. Az idős természettudós, természetfilmes szakember az egész életét a bolygónk tanulmányozásának, védelmének szentelte. Már fiatal korában azt a célt tűzte ki maga elé, hogy természetfilmjeiben bemutatja a Föld csodálatos élővilágát. A munkássága során ráébredt arra, hogy a föld élővilágának sokszínűsége, azaz a biodiverzitás folyamatosan csökken, ami a Föld pusztulásához fog elvezetni. Műveiben arra hívja fel a figyelmet, hogy most van az utolsó esélyünk, hogy ezt a folyamatot megállítsuk.

Megállítható a klímaváltozás?

Erre a nehéz kérdésre keresi a választ az elsősorban informatikai szakemberként és üzletemberként ismert Bill Gates a Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? című alkotásában. A szerző egy évtizedet foglalkozott azzal, hogy kémikusokkal, fizikusokkal, biológusokkal, mérnökökkel, politikusokkal és közgazdászokkal folytatott kutatásai során a klímaváltozás okait és lehetséges körülményeit felvázolja. 

Szemét-e a hulladék?

A hulladékgazdálkodás szintén olyan terület, amivel foglalkozni kell, hiszen a rengeteg hulladék egyre jobban veszélyezteti az élhető környezetet. A Csendes-óceánban már egész szemétszigetek vannak, az emberi felelőtlenség káros következményeként, ellehetetlenítve az óceán élővilágát. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy mennyi hulladékot termelünk, hiszen a felesleges csomagolás súlyosbítja ezt a helyzetet. Harriet Dyer Nemet mondok a hulladékra című könyvében 101 praktikus tanácsot ad arra, hogyan termeljünk kevesebb hulladékot. 

Ha a mindennapi életünk során jobban odafigyelünk a környezetre, ha tudatosan, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ha helyi szinten, a saját lakókörnyezetünkben kiállunk a természetvédelem mellett, hozzájárulhatunk a kivételes kék bolygónk, a Föld megmentéséhez.

KategóriákINFÓ