Bár a beton az egyik legtartósabb építőanyag, az elégtelen kivitelezés jelentősen csökkenti nemcsak az esztétikáját, de az élettartamát is, így szükségessé válhat az újrabetonozása vagy a javítása.

A cikk a hirdetés után folytatódikRégi betonra is lehet betonozni, és az eredmény tartós, generációk számára is maximálisan használható és hibátlan felület lehet. Ehhez azonban a keverési arányok betartása, szakszerű kivitelezés és gondos utókezelés szükséges. Jelentősen javítható a beton megjelenése, ellenálló képessége, gyorsítható a kivitelezés, ha az új technológiát alkalmazod. Tudj meg mindent a Beton Booster ArmoTec szálerősítésű betonról!

Betonhibák javítása

Gyakori betonhiba a felület felfagyása, repedezése, illetve porózussá válása, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de szerkezeti probléma is. Esetenként csak a beton bontása jelenthet rá megoldást, de kisebb felületek esetén sokszor lehetőség van a beton javítására is, ami a régi betonra történő betonozást jelenti, és akár házilagosan is megoldható. 

Persze az újrabetonozás, illetve a javítás sikere érdekében megfelelő anyagokra, némi szakértelemre és precizitásra van szükség. Az új beton házilagos módszerrel, betonkeverőben is előállítható, de a kivitelezéshez kelleni fog még néhány alapvető szerszám és eszköz, például kőműveskanál, lehúzóléc, simítódeszka, mérőszalag, vízmérték, hosszú zsinór, lapát, vödör, talicska, továbbá erősen javasolt egy mérleg is, ugyanis csak a keverési arányok pontos betartásával készíthető tökéletes minőségű beton. A javításhoz a felület, a szerkezet határolására, zsaluzásra is szükség lehet.

Betonozás szakszerűen

A fogadófelület előkészítése fontos lépése a betonozásnak, mivel jelentősen befolyásolja a betonréteg tapadását, így portalanítása, tisztítása lényeges. A repedések nem gátjai egy új réteg felhordásának, azonban a felület instabilitása esetén a bontás jelenti az egyedüli megoldást.

Az új réteg betonozásánál is az általánosan bevett szabályokat kell alkalmazni, továbbá az összetevőket pontosan kimérve bekeverni. Szükség esetén -10°C-ig készíthető beton, ekkor azonban fagyásgátló adalékszert kell hozzáadni. 

Milyen legyen az új betonréteg?

A szabadban, ahol a felületek erősen kitettek az időjárás viszontagságainak, javasolt minimum 10 cm vastag betonréteg készítése, ugyanakkor beltéren elegendő a 4 cm. 

Kültéri betonozásnál szuperfolyósító adagolásával nemcsak a beton fagyállóságát növelheted, hanem a tömörségét is, illetve felére csökkentheted a vízmennyiséget is, így képlékenyebb, könnyebben bedolgozható betont kapsz.

A hagyományos, betonacélhálóval történő erősítést pedig kiválthatod statikai makroszálak betonba keverésével, így nemcsak egyszerűbbé és gyorsabbá, de olcsóbbá is teheted a kivitelezést. Használatának további előnye, hogy 3 dimenzióban erősíti a betont, illetve a korrózió sem fenyegeti. 

A szálerősített beton esetében sem szabad megfeledkezni az utókezelés fontosságáról, a felület védelméről a kötés, a tartósság szempontjából kritikus első napok alatt. 

KategóriákINFÓ