Londonban, több mint 42 éve, 1980-ban alakult meg a mára már nem csak nevében legendás angol-holland rockzenekar, a The Legendary Pink Dots, amely jövő szombaton, február 18-án Pécsett, a Nappaliban ad koncertet. Avagy, ahogy az ajánlóban olvasható: “Last minute csodakoncert a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő pszichedelikus legendákkal – végre Pécsen!”.

A cikk a hirdetés után folytatódikHa számszerűen nem is túl sok, de volt a múltban – a ’60-as évek elejétől mostanáig – néhány olyan legendás rock- vagy metálkoncert Pécsett, amikor akár világszerte, vagy Európában jól ismert és népszerű zenekarok léptek fel a baranyai megyeszékhelyen. Vidéki viszonylatban pedig még jobb a helyzet, mármint ami a neves előadók helyi, házhoz jövő fellépését jelenti. Merthogy a ’60-as évektől kezdve rendszeresebben léptek fel híres vagy ismert külföldi zenekarok, nyugati előadók Pécsett is.

Kétszer is koncertezett például Pécsett a ’60-as években a The Nashville Teens (Little Bird, Tobacco Road) a pécsi szabadtéri színpadon, sőt aztán még ’70-ben, majd a ’80-as években is visszatértek. Náluk is ismertebb zenekar (volt) a Uriah Heep, ami 1983-ban, a sportcsarnokban adott koncertet. A Die Toten Hosen ’85 szeptemberében lépett fel Pécsett, a német punkok a Nevelési Központban zenéltek. Az angol heavy metal színtér korabeli ismert és népszerű zenekarának számító Saxon 1985-ben turnézott, Magyarországon nem csak Budpaesten, de több más vidéki város mellett Pécsett is adtak koncertek. Az amerikai Obituary ’90-es pécsi fellépése (ANK) viszont még ennél is extrább dolog volt akkoriban, sőt lenne most is. A pszichedelikus rock ugyancsak legenda-számba menő brit követei, az Ozric Tentacles is koncertezett Pécsett, de itt van pécsi szál is, a ma már újra Pécsett zenélő kitűnő dobos, Szende Balázs tagja lett az együttesnek, és éveken át zenélt a főként családtagokból álló zenekarban.

Persze, azért mint látszik, ha világszerte ismertek is, jellemzőbb volt a Pécsre látogató külföldi zenekarok kapcsán, hogy azok leginkább az undergroundhoz sorolható együttesek, avagy eleve rétegzenének nevezhető műfajok képviselői. Olyan zenekarok és előadók nagyobb részt, amelyeknek és akiknek akár az egész világon lehetnek/vannak rajongói, de a hétköznapi értelemben nem világsztárok. És nem csak azért, mert jellemzően nem a pop-színtéren mozogtak.

Közös jellemzője, persze, az is ezen zenekarok pécsi szereplésének, hogy azok, akik ott voltak, ott lehettek ezeken a koncerteken, meghatározó élményként beszéltek róla – avagy, akik még megtehetik, máig emlegetik őket. És persze a másik oldalról meg az is közös bennük, hogy azok, akik nem tudtak ott lenni, vagy korukból adódóan nem is lehettek ott, bánják, hogy pécsiként-baranyaiként lemaradtak egy-egy ilyen lehetőségről.

A teljesség igénye nélkül folytatva a megkezdett sort írhatjuk, hogy ilyen eset volt, amikor fellépett a városban a ’80-as évek egyik ismert és kedvelt német trash/speedmetal bandája, a Kreator, amely 1988 nyarán adott koncertet (setlist) a pécsi sportcsarnokban. A korabeli élménybeszámolók a rossz akusztika mellett arról szóltak (némi túlzással), hogy kevesen múlt, hogy nem dőlt össze a csarnok. De ilyen volt, amikor 2014 nyarán a Rákban (Hard Rák Café) zenélt a New York-i hardcore szcéna kiemelkedő együttese, a Pro Pain. Nem is kicsit más műfaj az, amiben Boban Markovic-ék utaznak, de mégis, ők is és a fellépésük is inkább az előzőkben sorolt zenekarokhoz áll ebből a szempontból közelebb, és az első pécsi fellépésük is a Dante Café-ban, ami az első magyarországi fellépésük is volt egyben.

Az emlékezetes és meglepő, vagy akár csodaszámba menő pécsi koncertek sorából egyértelműen kiemelkedik az 1985-ös Nico-koncert (Nico + The Faction 1985, Pécs, Nevelési Központ). Több szempontból is, egyrészt azért, mert ha legendákról beszélünk, akkor a Pécsre látogatók közül a német énekesnő, zeneszerző és egykori modell nevezhető leginkább annak, mert készített lemezt a The Velvet Underground-dal is, és szerepelt Andy Warhol filmjeiben is. És persze az is kiemeli az eseményt a legtöbb idézett koncert közül, hogy turnéján Magyarországon csak Pécsett Budapest (PeCsa) mellett csak Pécsett lépett fel. (Frissítés: február 12., 10.00)

A Rockmaratont és kínálatát nem vesszük ide, mert a fesztiválozás felfutása külön történet, amiből a Rockmaraton miatt egy időben Pécs sem maradt ki. Mi itt inkább az egyszeri koncerteket szedtük össze, a meglepetéseket, sőt kisebb csodákat a The Legendary Pink Dots közelgő fellépése kapcsán. Két dolgot azonban megjegyzünk, mert megérdemlik, a Rockmaraton tényleg a semmiből, nagyon kemény munkával, építkezéssel, szeretettel, hittel állt össze, ugyanakkor a feltételek hiánya miatt döntésre kényszerültek, és távoztak a városból. Felsorolni is nehéz, hány legendás külföldi együttes lépett fel a Rockmaratonon, de volt néhány olyan is, amelyik már korábban, európai turnéja közben jutott el Pécsre, a legjobb példa rá talán az amerikai slduge metál együttes, a Crowbar, amely a Rockmaratonon 2012-ben zenélt, de 2001-ben az Ifjúsági Házat is bevették.

Ahogyan ugyancsak nem soroljuk ide a kvázi hivatalos városi koncerteket, a műfajban és világsztárság-faktorban is teljesen kilógó Seal 2010-es koncertjét (EKF, Expo Center), vagy Natalie Imbruglia későbbi pécsi Dóm téri fellépését, avagy Plácido Domingo, illetve a Buena Vista Social Club vendégeskedését ugyanott. Illetve ugyancsak nem ebbe, vagy nem teljesen ebbe a sorba tartoznak azok a műfajok, amelyeknek a közönsége különböző okokból és háttérrel, de a legtöbbször találkozhatott nagy nevekkel Pécsett: sikeres és világszerte ismert jazz, blues és komolyzenei zenekarok és előadók sora lépett fel a városban, akár többször is visszatérve (King’s Singers, Rhoda Scott, Al Di Meola, John Mayall, Eb Davis, Mike Stern stb.). Azt viszont még mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az önmagában is nagyszerű Made in Pécs fesztivál egyik nagy dobása és újítása, amely arról szól, hogy más városokból is hívnak vendégzenekarokat, és külföldről is, ha csak 30 percesek is ezek a koncertek, abban óhatatlanul benne van az is, hogy olyan mini-koncertet fogunk ki, ráadásul ebben az esetben ingyen, amelynek főszereplője vagy főszereplői a későbbiekben akár nagyon sokra is vihetik. Hisz azt sem gondolhatta senki a megjelent mintegy 200 néző közül, hogy a ’80-as évek végén Budapesten egy szintén rövid, ráadásul a sűrű program miatt (is?) elég enervált és fáradt koncertet adó Nirvana pár éven belül a világ egyik leghíresebb zenekara lesz.

A február 18-ai, azaz jövő szombat este Pécsen koncertező The Legendary Pink Dots viszont sokkal inkább az előttük említett rock/metal underground fellépők közé, de ezzel együtt is a meglepő/csodaszámba menő kategóriába illik. A The Legendary Pink Dots (“A Legendás Rózsaszín Pöttyök”) a jövő szombaton a Nappaliban lép fel. Az 1980-ban alakult angol-holland rockegyüttes a nevét a zongoráikon lévő rózsaszín gombok alapján választotta.

A zenekart amúgy elég nehéz beskatulyázni, igazából nem is lehet, mert a rájuk talán legjellemzőbb pszichedelikus rock mellett, hatásokban, benyomásokban már egyértelműen említhető az avantgárd, a punk, a szintipop is. Mindenesetre ők sem klasszikusan híres együttes, de az ezekre a műfajokra rezonáló zeneszerető közönség abszolút ismeri a nevüket, már csak azért is, mert Budapesten többször is megfordultak, és a koncertjeik szinte egytől egyig emlékezetesek maradtak a hangulat és az atmoszféra miatt.

A pécsi koncert Facebook-eseménye ITT érhető el. A jegyekről pedig ITT tájékozódhatnak.

Címkék:
KategóriákJAZZ