Azokon a jelenleg is hivatalban lévő minisztereken túl, akik magas kormányzati tisztségükön túl még egyetemi alapítványok kuratóriumaiban is széket foglaltak (és emiatt utóbbiról nemrég lemondtak), még lényegében nyolc kormányzati tisztségviselőt szólított meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal, hogy ők is mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról. Avagy a kormányzati megbízásukról. A 24.hu cikke szerint közülük négyen inkább utóbbiról, kormányzati tisztségükről mondtak le, és megtartották jól fizető kuratóriumi állásukat. Így tett Szili Katalin is.

A cikk a hirdetés után folytatódikAki azt gondolta, hogy Szili Katalinnak biztosan távoznia kell az EU keménykedése miatt a Pécsi Tudományegyetem felett őrködő vagyonkezelő alapítvány kuratóriumából, az tévedett. Illetve hát egyelőre biztosan tévedett. Szili Katalin ugyanis, legalább három másik, hozzá hasonlóan kuratóriumi tagságot és kormányzati megbízatást is vivő személyhez hasonlóan inkább a kormányzati megbízásáról mondott le, mintsem az akár élete végéig tartó egyetemi alapítványi kuratóriumi tagságról. Mi azonban, ha fogadhattunk volna erre a lehetőségre, biztosan erre a kimenetelre tettünk volna fel mindent.

Korábban hét miniszter mondott le, Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter és Varga Mihály. A bejelentések hátterében az Európai Bizottság döntése áll, miszerint lényegében leszedte a térképről az alapítványi magyar egyetemeket az új struktúra és a kuratóriumok összetétele miatt.

A 24.hu szerint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott mellett Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Guller Zoltán miniszteri biztos és Wáberer György kormánybiztos választotta inkább az egyetemi alapítványi munkát.

Természetesen Pécsett, illetve a PTE esetében nem csak Szili Katalin döntése és személye érdekes, hanem mint azt a Szabad Pécs már korábban pedzegette, Bódis József kuratóriumi elnök, illetve Decsi István kuratóriumi tag és egyben kancellár személye is. Egyikünk ugyanis nemrég még államtitkár volt, a másik pedig fideszes alpolgármester Pécsen. Ráadásul Decsi – mint erre is már korábban rámutattunk – álláshalmozóként két helyen is dolgozik, vagy visz tisztséget magas egyetemi pozícióban, óhatatlanul is felvetve az összeférhetett-e ez a helyzet vagy sem-kérdését. A pécsi kuratóriumot amúgy a benne ülő személyek miatt a leggyengébb befolyással és kapcsolati tőkével bíró kuratóriumnak, vagy legalábbis az egyik leggyengébbnek tartották eddig is, habár ők egészen másképpen értékelték saját magukat, habár néha még ebből a szerepből is ki tudtak lépni.

A lényeg azonban az a kérdés, hogy mennyire lesz elégedett ezekkel a megoldásokkal és személyi változásokkal “Brüsszel”? Mennyire tartja majd és tekintheti az ország belügyének, és egyéni döntések körébe tartozónak azt, hogy egyesek lemondtak az egyik pozíciójukról, így az adminisztratívan is fennálló kapcsolatot megszüntették? Meddig lesznek hajlandóak keménykedésben elmenni, ha azt látják, hogy ilyen “trükkel” igyekeznek a jól fizető és az egyetemek feletti kontrollt biztosító pozícióban maradni a közelmúltig még a ner-hez és a politikához tartozók. Mennyire lesz majd elégedett “Brüsszel” a távozók helyére érkező, s vélhetően a ner-hez szintén, csak kevésbé egyértelműen kötődő emberekkel?

Orbán és a ner logikájából kiindulva ugyanis biztosan nem engednek az alapítványok közelébe számukra nem megbízható embereket.

KategóriákMETÁL