Pécs is, és nem első alkalommal csatlakozik a világszerte március 3-án tartott Globális Klímasztrájkokhoz. Pénteken (március 3-án) 15 és 17 óra közt a pécsi Széchenyi téren lesz a program, de már fél háromtól hangolnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A klímaválság világszerte egyre súlyosbodik, és megállíthatatlanul sodródunk a 1,5 fokot meghaladó felmelegedés felé, ezzel a mondattal kezdődik, a Zöld Fiatalok, azaz a Zöfi szervezésében ma délután megvalósuló környezet- és klímavédelmi program, amellyel Pécs is csatlakozik a mai, világméretű Globális Klímasztrájkokhoz.

Mint írják, habár az, hogy mekkora nagy baj van, az egyre inkább tudatosodik az emberiségben, de világszerte és Magyarországon is nagyon kevés ehhez képest még mindig az érdemi lépés a klímakatasztrófa megállítására.

„Fejlesztés” címén például rohamléptékben épülnek be Magyarország megmaradt zöld területei, természetes előhelyei, akár nemzeti parkok és Natura 2000-es területek is. Sorra nőnek ki a földből a gyárak és a luxusszállodák az erdők és a nádas helyén, a helyi lakosok megkérdezése nélkül és akarata ellenére. „Nem engedhetjük, hogy a jövő generációk élete, a MI életünk lássa mindennek kárát: itt az ideje, hogy a politikusok döntései az embereket és a természetet szolgálják” – írják. És nyilván a ma elhangzó beszédek is erről szólnak majd.

A cél, hogy a döntéshozók számára is világossá tegyék, hogy a prioritásnak a kibocsátás-csökkentésnek, a tiszta levegőnek és a felelős természetvédelemnek kellene lenni. Mindemellett valódi önkormányzatiságot, önrendelkezést, és egy új, erős környezetvédelmi intézményrendszert is követelnek a demonstrálók. A rendezvény szigorúan erőszakmentes és pártpolitika-mentes keretek között zajlik. A szervezők azt kérik, hogy pártpolitikai transzparenseket, kitűzőket, skandálásokat mindenki hagyja otthon, aki csatlakozni akar, de legyenek minél többen.

Részletes program

14:30 Warm-Up Music Nemes Márkkal
15:00 Klímasztrájk kezdete
Beszédek: Konkoly-Thege Júlia, dr. Dittrich Ernő
Slam poetry: Fehér Dorka, Nemes Márk
Zene: EccPecc, Budai Berni (Pepita család), Nagy Benjámin (neon csend),
Deindolls, In2ity, Ők
Tánc: Eurodance, T-Dance 
Off-programok
17:00 Klímasztrájk zárása

xr:d:DAFakz6il7Y:120,j:4473653469,t:23022813
KategóriákPOP