Pontosabban azt a torzót, ami megmaradt az egykori Misina épületből, és amelyet még az előző városvezetés vett meg több tízmillió forintért a tulajdonostól. Az idén 50 éve átadott pécsi Tv-torony környezete teljesen megújul az év végéig, de biztosan nem lesz sétagalopp befejezni minden munkát november végéig. Márpedig a teljes elszámolással meg kell lenni december 31-ig, hogy Pécs ne veszítse el a felújításra másodszor megnyert összeget. 

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtónyilvános helyszínbejárást tartott a Misina-tetőn Pécs polgármestere, Péterffy Attila, és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerdán. Arról a projektről van szó, amelyre eredetileg még a volt városvezetés nyert el mintegy 500 millió forintot, de amelyből végül nem lett semmi, mert a kivitelezőt ugyan kiválasztották, az fel is vonult a területre, de aztán nem vállalták a munka elvégzését. És arról, amelyben a fideszes városvezetés idején jégpályát terveztek az egykori Misina étterem tetejére. Az épület teljes felújítása után, persze. Mert már akkor is, amikor az előző városvezetés úgy döntött, hogy megvásárolja az egykori Misina éttermet (illetve az abból megmaradt torzót), méghozzá igen jelentős összegért, több tízmillió forintért, már látszott, hogy nagyon komoly felújításra lesz szükség, ha abból az épületből a következő évtizedekben is használható, a jelen kornak megfelelő minőségű épületet próbálnak varázsolni.

A 2019 őszén megválasztott új pécsi vezetés nem hagyta veszni és bebukni a projektet, sőt ez, illetve az ehhez hasonló projektek a polgármester kampányában vállalásokként is szerepeltek, amint arra szerdán a Tv-torony tövében emlékeztette is a sajtót Péterffy Attila.

Az új városvezetés lakossági ötletpályázatot hirdetett arra, hogy mit is szeretnének a pécsiek a Tv-toronynál, majd ezeket az ötleteket szakemberekkel átnézték, és a legjobbakat ismét megszavaztatták. Miután az első két helyezett között a mintegy 19 ezer voks után 25 szavazat különbség volt, annak a kettő programnak egyfajta elegyét dolgozták ki és adták be fejlesztési projektként, amelyre végül is 1,2 milliárd forintos forrást sikerült is elnyerniük. A tavaly novemberben beadott pályázatot azonban csak idén márciusban bírálták el, miközben év végéig be kell fejezni nemcsak az építkezést, de a teljes projektet is az elszámolással együtt.

Nem lesz tehát sétagalopp, de a nyertes kivitelező vállalta, hogy időre, jó minőségben elkészül a projekttel. Az idén 50 éves pécsi Tv-tornyot magát a mostani, kettes számúnak nevezett fejlesztési ütem nem érinti, a volt éttermet újítják fel teljesen és a környezetét rendezik. Az egykori étteremben túrabolt és kölcsönző, kávézó, a tetőn egy úgynevezett sky-bar is helyet kap, illetve ha nem is lombkorona-sétány, de egy mintegy 20-25 méter hosszan kinyúló lombkorona-stég is épülni fog. Pécsett azonban a Mecsekre megépítendő attrakciónak egészen biztosan részei lesznek a fák és az erdő, nem úgy, mint a szomorú példaként elhíresült lombkorona-sétány esetében történt.

Az épület is, a lombkorona-stég is akadálymentesen is megközelíthető lesz, az épületen belülre liftet is beépítenek majd. 

A fejlesztésről szóló sajtóanyag szerint a pécsi önkormányzatnak fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse, ezért is vágtak bele az Európai uniós (TOP-os) forrásból megvalósuló fejlesztésbe, amely Pécs leglátogatottabb turisztikai attrakciójának, a Tv-toronynak a közvetlen közelében valósul meg.   

KategóriákMETÁL