Két rendbeli, társtettesként elkövetett rágalmazásban találta bűnösnek a napokban a Pécsi Járásbíróság Kapitány Gergelyt, az OKPécs főszerkesztőjét, Páva Zsolt korábbi kampányfőnökét, illetve öt volt Zsolnay-dolgozót – értesült a hírről a Szabad Pécs. Egy, tavaly év elején közölt, ám azóta a netről eltüntetett videóban a volt dolgozók a gyár tulajdonosát, Bachar Najarit, és igazgatóját, Treitz Ferencet vádolták meg (beazonosítható módon), egyebek mellett lopással. Illetve más egyéb terhelő dolgokkal, például a dolgozókkal szembeni rossz bánásmóddal. A próbára bocsátás időtartama egy év.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ítéletet első fokon hozták meg, és nem jogerős, Kapitány Gergellyel szemben semmiképpen sem, ő azonnal bejelentette ugyanis a fellebbezési szándékát. A többiek gondolkodási időt kértek. A ?vádat? , minekután pótmagánvádas eljárásról van szó, a sértett, a pert kezdeményező Zsolnay-tulajdonos, Bachar Najari ügyvédje képviselte. Dr. Bodnár Imre azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy ők tudomásul vették az ítéletet. Azaz súlyosabb büntetésre biztosan nem kell számítania annak, aki fellebbez.

 

 

Megjegyezzük, hogy Kapitány tevékenységével kapcsolatban Bodnár Imre elmondása szerint a bíróság neheztelő szavakat mondott. Dr. Princz László bíró szerint a szakmai szabályokat és a sajtóetikát is megsértette a főszerkesztő a videó elkészítésével. A videóban ugyanis a másik fél megkérdezése nélkül a volt dolgozók a gyár tulajdonosáról és vezetőjéről olyan állításokat fogalmaztak meg, azokat tényszerűnek bemutatva, amire nem volt bizonyítékuk, nem tudták azok igazságtartalmát alátámasztani. A videó készítője pedig meg sem próbálta a másik felet megszólaltatni.

Mindezt azért is írjuk le, mert EBBEN a korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk arról, hogy mi történt körülbelül és hogy mi mit gondolunk erről.

Kapitány Gergely ugyanis az újságjában szállította a hírt miszerint rábukkant egy videóra a Zsolnay vs. Ledina-ügyben, ahol a volt dolgozók mondják el a véleményüket a velük történtekről. Ugyanakkor azt nem mondta el, hogy a videót nem úgy találta, hanem az ő ?fiókjában? volt, hiszen azt éppen ő maga készítette.

 

 

 

Az OK Pécsen 2017 januárjában közölt cikkben áll például ez a mondat is:

 

?És most először névvel és arccal vállalják a történeteiket, sőt egy rövid filmet is összehoztak.? 

 

A saját lapjáé mellett a Szegedma.hu főszerkesztői feladatait is ellátó Kapitány Gergely a Szabad Pécs egy korábbi kérdésére azt mondta, szívesen nyilatkozik majd az ügyről, de csak ha vége lesz az eljárásnak. Szóval erre még várni kell egy kicsit. Őt egyébként, szintén nem jogerős ítélettel egy másik ügyben is elmarasztalták – arról az ügyről ITT olvashat.

A pécsi városháza által többször is felkért ügyvéd ajánlotta Kapitányt

Külön, nem is kicsit érdekes részlet volt az az ügyben tartott utolsó tárgyaláson, hogy a határozathozatal előtt még tanúként (csak tanúként tehát) meghallgatták dr. Szabó Ivánt, a több ügyben is a pécsi önkormányzat felkéréséből eljáró ügyvédet. Ő azt mondta, hogy szerepe csupán annyi volt, hogy a Ledina vezetői kérésére vállalt, egyébként ingyenes jogi segítségnyújtást a már ledinás, és a most már csak volt Zsolnay-dolgozók számára. Így irányította el Kapitány Gergelyhez is a volt dolgozókat, akik az őket ért sérelemről szerettek volna beszélni. Mint kiderült, össze is jött a találkozó, amelyből egyebek mellett ez a videós projekt is megszületett. Kapitány pedig már korábban beszélt arról a bíróság előtt, hogy őt újságíróként érdekelte ez a téma.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL