A riasztóközpont a vagyonvédelmi berendezések központi eleme. Az érzékelőktől beérkező jeleket fogja össze, továbbítja a kezelőegységre, hogy hol és mi történik. Különböző méretekben kaphatóak, és megfelelő méret választásával egyetlen egység lefedhet akár egy sok tantermes hatalmas iskolát is. Nézzük meg, hogy mit érdemes róluk tudni.

A cikk a hirdetés után folytatódikA riasztóközpontok

A DEFLOC oldalán elérhető riasztóközpontok számából is jól látható, hogy rengeteg típusa van ezeknek az egységeknek. Ez nagyon jól jön akkor, ha személyre szabott megoldást keresünk az otthonunk védelmére.

Egy-egy ilyen egység lesz a szíve a teljes védelmi rendszerünknek. Ha valahol riasztás történik, akkor az ehhez az egységhez fut be. Központi szerepet töltenek be, mely nemcsak abban merül ki, hogy feldolgozzák az információkat, de rendszerezik is azokat, emellett a védelmi rendszerek felhasználóbarát csoportosításában is nagy szerepük van.

Elsődleges feladatuk, hogy a segítségükkel meghatározzuk az egyes zónák működési tulajdonságait. Például, hogy az egyes zónák érzékelői bizonyos események esetén miként reagáljanak.

És hogy mitől válik egy riasztóközpont igazán hatékonnyá? Attól, hogy megfelelő tervezés előzi meg, és nem a pénztárcához, hanem az egyéni igényekhez van igazítva a kiválasztása.

A megfelelő tervezés az alapja mindennek

Egy vagyonvédelmi rendszer annyira jó, amennyire jól meg van tervezve. Amennyiben feltérképezzük a védendő területet, és az adottságainak megfelelően telepítjük a jeladó eszközöket, akkor sikeres lesz a védekezés.

Már csak egy kiváló riasztóközpontra van szükségünk, és teljes lesz a rendszer. De mi alapján válasszunk a telepített eszközökhöz ilyen egységet? Ezt nézzük meg a következő bekezdésben.

A riasztóközpontok fontos tulajdonságai

Széles a választék, így bárki megtalálhatja otthona védelméhez a legmegfelelőbb egységet. Van pár tulajdonság, melyek segítenek abban, hogy a jól megtervezett rendszerünket tökéletesen összefoghassuk a legmegfelelőbb központi egységgel.

Az egyik tulajdonság a zónák száma. Ezzel csoportosíthatjuk az egy területen lévő érzékelőket. Minél több zónára bontjuk a védett objektum részeit, annál pontosabban láthatjuk, hogy hol történt incidens. Ezen ne spóroljunk!

A másik fontos tulajdonság a partíciók száma. Ezzel külön tudjuk vezérelni az egyes zónacsoportokat. Így akár egyetlen egységről is vezérelhetővé válik pl. egy ikerház két lakása.

Ne spóroljunk a tervezésen, a kiválasztáson és a telepítésen sem!

Mint azt már írtuk is, nagyon fontos egy komplex rendszer esetén a megfelelő tervezés. Ha ez rendben van, akkor már csak tartanunk kell magunkat a tervhez, és beszerezni mindent, amire szükségünk van.

Ugyanilyen fontos az is, hogy a megfelelő riasztóközpont kerüljön kiválasztásra. Kérjünk nyugodtan segítséget is ehhez, mert ha nem jól választunk, akkor kompromisszumokra leszünk kényszerülve, és ez csökkenti a védelem hatékonyságát! De a telepítés még így is mindent elronthat, ha nem jó kezekben van. Ezeket ne feledjük!

KategóriákINFÓ