A “weathering” valójában egy gyűjtő kifejezés, amely a környezeti hatások lenyomataira utal. Ilyen például a korrózió, a fakulás, a rozsda. Ezeket a befolyásokat igyekszünk megjeleníteni a maketteken. Az alábbiakban az alapfogalmakat ismertetjük!

A cikk a hirdetés után folytatódikAlapok a különleges hatások megjelenítésében

Mielőtt belemerülnénk a témába, fontos kiemelnünk, hogy a munka megkezdése előtt alapvető felszerelésekre, speciális alapanyagokra is szükséged lesz. Szerencsére minden beszerezhető egyetlen helyről, a Modellfutár weathering termékek választékából!

A környezeti hatások létrehozásánál különösen lényeges, hogy nem egyetlen réteggel hozhatók létre, hanem több lépés során áll össze végül a teljes végeredmény. 

A koszolások megjelenítése sokak számára egy küzdelmes harc, sajnos nagyon könnyű elképesztő eredményt, de borzalmasan rosszat is létrehozni. Mindenképpen több apró lépés a legcélravezetőbb, emellett természetesen a tetemes mennyiségű gyakorlás is elengedhetetlen. 

Mindehhez ismerned kell néhány fogalmat! Az alapszín a maketted alapvető színét jelöli, akár egyszínű, akár terepmintás. Elsőként ezt kell felvinned a példányra. A szárazecsetelés a legmegfelelőbb módszer a kopások létrehozására, illetve akkor is, ha az élek kiemelése a cél. Fakítás során megváltoztatod az alapszín szaturációját, vagyis a normál helyett kifakultabb árnyalattal látod el a felületet.

Mit érdemes tudni a bemosókról?

A bemosás, más néven wash technika egészen egyszerű, viszont könnyen el lehet rontani. Az eljárás során kontrasztot adhatsz az egész makettnek. A tűbemosás alkalmazandó kisebb területeken, olyan esetekben, amikor kevés festékmennyiséggel dolgozol. Gondolj a repülőknél a panelvonalakra. 

A filterezéssel megváltoztathatod a színt, a tónust, képzeld el úgy, hogy hasonló tónusúvá alakítja a színeket, ettől sokkal teltebbé válnak. A filter és a bemosás között lényegében annyi a különbség, hogy előbbinél a makett egész felületén munkálkodsz, utóbbi esetében pedig bizonyos szakaszokon, nagyobb területeken, például egy harci jármű torony része körül. A részletek kiemelésére viszont a tűbemosás a legalkalmasabb opció. 

A hatások, vagyis effektek körébe tartoznak például a megfolyások, rozsda, olaj, amelyek a különböző jármű maketteken lenyomatot képeznek. Ide tartozik az esős felület is. A megfolyásokon túl megjeleníthetők lerakódások is, akár kosz vagy épp moha. 

Speciális környezeti behatásnak tekinthető a por és a sár effekt. Nem utolsósorban említsük meg a leverődéseket is, mint megjelenítendő “elem”. 

Milyen alapanyagot használj?

Általánosságban elmondható, hogy az összes technika megvalósítható akrillal és olajjal is. Némely technikához azonban nem ajánlott az akril, mivel más a pigmentszerkezet és eltérő a száradási idő. 

Az akril gyorsan szárad, míg az olaj nagyon lassan, az előbbi előnye, hogy gyorsan haladhatsz általa, utóbbinál viszont ott a javítás lehetősége, ami a lassú száradásból adódik. 

Reméljük, meghoztuk a kedved a kísérletezéshez!

KategóriákINFÓ