Magyar Attila, a POSZT-ot szervező POSZF NKft. ügyvezetője magánvádas bírósági eljárást indított két újságíró ellen, akik a saját, privát Facebook-oldalukon megosztották lapunk egy olyan írását, amely a Pécsi Stop POSZT-pénzekről szóló tényfeltáró írásán alapult. És amelyben Magyar Attilát nem pozitív hősként ábrázolták. Az ügy pikantériája, hogy több, azóta megjelent újabb hírt sem tehet ki az ablakba. Sőt.

A cikk a hirdetés után folytatódik 

„Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…”

(William Shakespeare: Ahogy tetszik II. felvonás 7. szín; fordította Szabó Lőrinc)

 

 

revizor (főnév)

  1. Pénzügy: Pénzügyi felülvizsgálatot végző szakember. Hivatalosan meghatalmazott személy, aki meggyőződik egy vállalat, vállalkozás vagy intézmény pénzügyi működésének helyességéről a könyvelés átnézésével, a számlák és más iratok átvizsgálásával.

 

Ab ovo

Nagyjából az elején kell kezdenünk. A Pécsi Stop, még tavaly megpróbált adatokat és fontos információkat megkapni a Pécsi Országos Színházi Találkozóról, illetve az annak szervezéséért felelős cégről, a POSZF NKft.-ről. Kaptak választ, de nem érezték azokat teljesnek és megnyugtatónak, ezért közérdekű adatigényléssel fordultak Magyar Attiláékhoz. Itt már bevonták a folyamatba az ismert nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a Transparency International magyarországi tagjait, és velük együttműködve írtak egy hosszú, részletes tényfeltáró anyagot. Az ügyet lejjebb  részletesebben is kifejtjük, de a lényeg egy mondatban, hogy a POSZT-ot szervező és tulajdonló társaságok egyes vezető emberei egy új céget alapítottak, amelyen mintegy 118 millió forint folyt át, gyanús, de a korrupcióellenes szervezet szerint mindenképpen minimum aggályos módon.

A Szabad Pécs a Pécsi Stop cikkét annak megjelenése után nem sokkal átvette. Ezt a CIKKET írtuk akkor. Lényegében leírtuk tehát, amit a Stopon olvastunk, a megfelelő hivatkozásokkal természetesen.

 

Megosztották

Így posztoltak

A Revizor kritikai portál két munkatársa, Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok a Szabad Pécsen olvasták a POSZT-ról szóló hírt, és bátorkodtak azt megosztani a saját, személyes Facebook-oldalukon. A POSZT-ot működtető POSZF NKft. ügyvezetője, Magyar Attila azonban emiatt a közösségi oldalon történő privát megosztás miatt magánvádas bírósági eljárást indított a két színikritikus ellen. A lépést lehet nyilván az olvasóknak minősíteni, akár bátornak, akár kicsinyesnek nevezni, vagy arról írni, hogy Magyar minimum közszereplő-szerű figura, de szögezzük le, nyilvánvaló joga neki is egy ilyen eljárást elindítani. Persze a közszereplő kifejezés meglátásunk szerint egyre inkább halványul manapság bizonyos érdekek mentén. Ám még a miniszterelnöki vő Tiborczról is “csak” azt mondták ki, hogy az utcán nem szabad szegényt újságírói kérdésekkel (még ha azok közérdekű ügyek is), mondjuk így: zavarni. De például ilyen cikket lehet róla írni. A bírósági ügyről hétvégén az Átlátszó közölt írást. De erről egy kicsit lejjebb írunk, mert ezen a ponton már részletesebben is ki kell fejteni, miről is szólt a Pécsi Stop eredeti és a Szabad Pécs átvett cikke.

Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok

Szerepet kap Aktor

A POSZT-ot szervező POSZF beiktatott a szervezésbe egy új céget, az Aktor Produkció Nonprofit Közhasznú Kft.-t. Amelynek a tulajdonosi és vezetői körében olyanok vannak, akik a POSZT-ért felelős és tulajdonos társaságokban is vezető figurák. A lényeg az volt, hogy az Aktor segítségével lehessen tao-pénzt is bevonni a POSZT működtetésébe. Ennek a célnak az oltárán például nem kis összegű, a POSZT-on keletkezett jegybevételeket kellett “átengedni” az Aktornak. A tavalyi cikk megjelenéséig mintegy 118 millió forintot csorgattak át a 2017-ben alapított Aktorba a POSZT-tal összefüggésben. A jegyárbevételek alapján igényelhető, s az előzmények miatt az Aktorba került tao-pénzek sorsa elviekben az lett volna, hogy a POSZT-ba forgatják vissza, azaz bevonnak olyan forrásokat, amelyeket eddig nem sikerült, és hát egy fesztiválnak minden forint jól jön.

Közpénzlejtő

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője azonban a pénzátfolyatásról úgy nyilatkozott, hogy erősen aggályos szerinte az, hogy a közpénzből működő POSZF a bevételei egy részét a saját vezetői érdekeltségébe tartozó cégnek adja át. És, hogy például a pécsi önkormányzatnak emiatt lépéseket kellett volna tennie, mert a tulajdonosi jogokat közvetetten még, de gyakorolja.

Kafka

Magyar Attila tehát mindezek után perbe fogta a két színikritikust, mert megosztották a Szabad Pécs cikkét. Lapunkhoz egyébként nem érkezett észrevétel vagy helyreigazítási kérelem az ominózus cikk kapcsán.

Múzeum-körút

Magyar Attiláról érdemes tudni, hogy Budapestről Pécsre érkező szakemberről van szó, akiről városszerte azt beszélik, hogy kiváló kapcsolatban van Bánki Erik fideszes baranyai országgyűlési képviselővel. Hogy akár az első, akár az azt követő újabb pécsi állásaihoz ennek köszönhetően, vagy akár csak részben ennek köszönhetően jutott-e, azt nem tudjuk, de az érzékeny magyar néplélek a hozzá hasonló karrierekre szokta azt mondani, hogy “felfelé bukott”. A tudomásunk szerinti első komolyabb pécsi megbízatása ugyanis a Janus Pannonius Múzeum gazdasági igazgatói álláshelye volt. Onnan került aztán a Zsolnay Örökségkezelő NKft. gazdasági igazgatói székébe. Majd lett egy kicsivel később, a ZSÖK-ös pozicióját megtartva, a POSZT szervezéséért felelős POSZF NKft. ügyvezetője is.

Da Vinci

Csakhogy a Janus Pannonius Múzeumból azt követően távozott, hogy a múzeumon belül  gyakorlatilag az ő projektje volt a 2014-es pécsi Da Vinci-kiállítás. Ami gazdaságilag semmiképpen sem volt túl sikeres, márpedig egy múzeumi gazdasági igazgató nyilván elsősorban a gazdasági sikerekben érdekelt. Csúnyább ügy volt azonban még ennél is a Da Vinci-kiállítás jegyeivel való nem túl sikeres és nem túl okos “trükközés”. Annak idejént éppen e sorok írója tárta fel a múzeumi belépőkkel való trükközést. Ami nem kerülte el az adóhatóság figyelmét, és nyomozás is indult. Az adóelkerülés miatt az amúgy is veszteséges kiállítás után a múzeumnak még fizetnie is kellett. Nem keveset, majdnem tízmillió forintot. Érzékeltetésképpen: ez az összeg a mostani, öt évvel későbbi, amúgy “jóárasított” pécsi Munkácsy-kiállítás teljes költségvetésének kb. a fele. Amiben nyilvánvalóan, minimum hivatalból ismét benne volt Magyar Attila, a szervező-házigazda ZSÖK gazdasági igazgatójaként. Ez a kiállítás persze még lehet sikeres, de mint a Szabad Pécs bemutatta, roppant fura módon szinte titkolták a tárlatot. Kapcsolódó tippünk: Vári Attila fideszes polgármesterjelölt köszöntheti majd az 50 ezredik (x-edik) látogatót.

Posztok a POSZT-ról

Magyar Attila tehát magánvádas eljárást indítva beperelte a két színikritikust. Az Átlátszó cikkében leírják, hogy Csáki Judit és Jászay Tamás idén áprilisban kapott idézést a Pécsi Járásbíróságtól. Magyar Attila rágalmazásért jelentette fel őket ugyanis a privát Facebook-bejegyzéseik miatt. Magyar Attila azt nehezményezte, hogy Csáki Judit közzétett egy őt ábrázoló fotót, és sikkasztással “vádolta” a POSZF tanácsadó testületének tagjait. Jászay pedig nem csak posztolt, de Csáki Judit bejegyzése alá még hozzászólást is írt, amiben azt  mondta, hogy nem jogász, és lehet, emiatt, hogy mégsincs igaza, de szerinte bűntény történt, és akkor a POSZF vezetőinek bukniuk kell, mert akkor csaltak és loptak.

Az Átlátszó leírja, hogy a POSZF-ügyvezetőjének feljelentése szerint Csáki Judit és Jászay Tamás megsértette a becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát.

Örkény./Örkény?

Az Átlátszó beszélt a két színikritikussal, akik egyebek mellett azt mondták, hogy meg vannak döbbenve a feljelentésen és a magánvádas per elindításán, főleg azért, mert a cikket, illetve az állításait azóta sem kérdőjelezte meg senki. A magán FB-oldalán pedig a magánvéleményét közlik. Képtelenségnek tartják, hogy ezért ma Magyarországon büntetőpert lehessen indítani. (Megjegyezzük, a magánvádas eljárásnak éppen az a lényege, hogy a rendőrségi és az ügyészségi szakaszt is ki lehet kerülni vagy átugrani, a per azt követően olyan mint bármely másik bíróságig eljutó ügy, csakhogy ha a feljelentő és az eljárást elindító nem tudja bizonyítani az igazát, akkor szembe kell néznie a következményekkel, amelyek a perköltségtől a hamis vádig is terjedhetnek. Az is érdekelte a színikritikusokat, hogy Magyar Attila vajon hogyan jutott az ő privát bejegyzéseikhez, ki “súgott”. Csáki és Jászay szerint amúgy Magyar Attilának valószínűleg ennél fontosabb dolga is lenne.

Poszt/After POSZT

Magyar Attila ugyanis, mint írtuk feljebb, több dolog miatt sem örülhet, hogy úgy tűnik, a POSZT-ot gyakorlatilag elviszik Pécsről, a Szabad Pécs úgy tudja, hogy jövőre már Kaposváron lesz a színházi fesztivál, illetve az sem töltheti el Magyart túlzott örömmel, hogy még Páva Zsolt is megfeddte az Aktorral kötött szerződésük miatt. Ezt ráadásul egy, a Pécsi Stop cikke utáni vizsgálat jelentésére támaszkodva mondta ki egy Magyarnak írt levélben a pécsi polgármester.

Többek közt azt kérte, hogy bontsák fel az Aktorral kötött szerződést.

 

 

KategóriákJAZZ METÁL