Már zajlik a magyar fővárosban a Pride hónap, és azt is lehet tudni, mikor lesz a 28. Budapest Pride Felvonulás: július 15-én, szombaton. Tegnap este pedig a Pécs Pride szervezői is bejelentették, mikor tartják meg idén az immáron harmadik, és egyelőre továbbra is egyedüli Budapesten kívüli LMBTQ-felvonulást. Az alábbiakban a legfontosabb részletekről írunk.

A cikk a hirdetés után folytatódikA III. Pécs Pride Felvonulás “a legjobb dolog a héten”, írják a szervezők a Facebookon, ahol már közösségi eseményoldalt is létrehoztak a tervezett harmadik Pride-nak. A menet, csakúgy mint tavaly és két évvel ezelőtt, a második és az első Pécs Pride alkalmával is, a pécsi Kossuth térről indul. A célállomás a tavalyihoz képest változik, de visszatérnek oda, ahol az első Pécs Pride végetért: a Szent István térre.

Az idei, sorban a harmadik Pécs Pride lesz, 2023. szeptember 23-án, szombaton délután tartják meg. A gyülekező már 13 órakor elkezdődik, az indulás 14 órakor lesz, a Kossuth térről a menet mintegy két óra alatt, délután négy órára ér el a Szent István térre, ahol 19 óráig tartanak majd a beszédek és a buli, illetve piknik.

Az idei Pécs Pride felvonulást a Pa-Dö-Dö zenekar, azaz az idén elhunyt Lang Györgyiék egyik ismert dalával reklámozzák, mondván “a legjobb dolog a héten” csakis a szabad szeretet ünnepe lehet! „Lang Györgyi életének pedig minden napja a szabadság és a szeretet bátor ünnepe volt, mi pedig köszönjük, hogy vele ünnepelhettünk!” – írják.

A felvonulást az idén már 2 hetes Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivál előzi meg szeptember, 10-étől.

Az első és második pécsi, azaz első és második magyar vidéki Pride felvonulás abszolút siker volt, mindkét évben több ezren voltak, remek hangulatban, békésen vonultak, habár voltak ellentüntetők is, akik külön rendezvényen fejtették ki mindkét évben a véleményüket, a lezárásoknak köszönhetően nem voltak atrocitások a városban, cserébe rengeteg fiatal és sok külföldi, többek közt Pécsett tanuló fiatal is részt vett a felvonuláson.

Címkék:
KategóriákMETÁL