Mivel nem kellene azt sem elfelejtenie a fideszes parlamenti képviselőnek az LMP országgyűlési frakcióvezetője szerint, hogy a parlamenti mandátumot Hoppál nem Orbán Viktortól, vagy a Fidesztől kapta, hanem a pécsi emberektől. Keresztes László Lóránt (LMP) a napirend után, és azon túl is az után kapott szót, hogy Hoppál beszélt és kritizálta a T. Házban Péterffyéket.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) felszólalását nem találtuk egyelőre videón, de az MTI beszámolója szerint “Hoppál Péter (Fidesz) pedig ámokfutásnak nevezte Pécsi ellenzéki városvezetésének veszélyhelyzeti lépéseit.”

Igaz, ők, az MTI Keresztes László Lóránt felszólalásáról az összefoglalójukban ennyit írtak: “Keresztes László Lóránt (LMP) a nemzeti régiók védelmére indított európai népi kezdeményezésről szólt.”

Keresztes felszólalása viszont megvan videón, most néztük végig, ezért is írunk róla, lejjebb megtalálják, érdemes végignézni.

Az alábbi leírásból és a videóból is láthatják, hogy Keresztes sokkal több mindenről beszélt, mint a nemzeti régiókkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezésről, de fátylat rá, közpénzből működik ma is a szebb időket is megélt Magyar Távirati Iroda.

A videóból, mint láthatják, az is kiderül, hogy Hoppál Péter a pécsi Zsolnay Örökségkezelőről és a Pécsi Nemzeti Színházról is beszélt. 

Amikről jó ideje viták folynak, és a Fidesz helyben a politikusain és a propagandalapjain keresztül folyamatosan ezt a témát tartja felszínen, azzal, hogy ha az állam adja a pénz nagy részét, akkor miért is lenne olyan nagy baj, ha átvennék a ZSÖK és benne a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ működtetését.

Arról ezekben a nyilatkozatokban és “híradásokban” nincs szó érdemben, hogy nagyon úgy tűnik, hogy a kormány az, amely nem akarja betartani a szerződéses kötelezettségét, és hogy vajon miért most lehet olyan fontos a ZSÖK állami átvétele, miért nem volt fontos akár csak az elmúlt öt évben bármikor is.

Sőt, nem is csak a helyi Fidesz-közeli lapok szólnak erről, hanem a vezérlap, a Magyar Nemzet is. Amelynek a minap Rázga Miklós pécsi színházigazgató is nyilatkozott.

„A mai állás szerint a színháznak nincs fedezete a következő havi bérek kifizetésére” – mondta Rázga Miklós. Illetve azt is, hogy súlyos likviditási problémákkal küzd a színház, mivel az önkormányzat 47 millió forinttal csökkentette az idei támogatást, állami támogatásként pedig mindezidáig nulla forint érkezett, “márpedig állami támogatás nélkül egy nemzeti minősítésű színházat nem lehet fenntartani”.

Megjegyezzük: egyetlen magát komolyan vevő színházat sem lehet anélkül, állami támogatás nélkül fenntartani. Nagyon reméljük, hogy a hangsúly nem a nemzeti jelzőn van, mert vannak olyan pletykák is, amik szerint lehetnek olyan törekvések a háttérben, hogy más város színháza kapja meg a nemzeti rangot, azt pedig vegyék el Pécstől. Persze, ez nem megy egyik pillanatról a másikra, és nem is csak a nemzeti minősítéshez szükséges alapvető feltételek megléte vagy esetleg másutt hiánya miatt, hanem nagyon sok egyéb más dolog miatt is végletesen problémás lépés lenne.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a mi tudomásunk szerint a színház büdzséje valóban így áll nagyjából jelenleg, de ez nem azt jelenti, hogy helyben, a pécsi vezetés nem akarja ezt az ügyet addig is kezelni, ameddig nem oldódik meg tárgyalásos úton a finanszírozás.

Hoppál Péter a Facebook-oldalára egyébként a napokban kitett egy ezzel kapocsolatos videót, ahol amolyan közvetítőként lép fel. A most májusban megjegyzés feltehetően arra vonatkozik, hogy az április béreket nem fogják tudni kifizetni májusban.

Ugyanakkor a múlt héten, mind a pécsi polgármestert, mind az EMMI-t megkerestük ebben az ügyben is a kérdéseinkkel. Az EMMI mindezidáig nem méltatta válaszra lapunkat, pedig az általuk egy adott (egy másik) lapnak kiadott „közleményükre” kérdeztünk rá. A polgármesternek pedig több más kérdést is elküldtünk, a városházától azt a választ kaptuk egyelőre, hogy leghamarabb holnap, kedden kapunk válaszokat a kérdéseinkre.

Az ügyről ITT (Tóth Bertalan kérdezte Kásler Miklóst arról, hogy valójában mire mehet ki a játék), ITT (a Szabad Pécs jegyzete a kialakult helyzetről), sőt ITT (a minisztérium szerint ők tárgyalnak, Péterffyék azok, akik nem akarnak) és ITT (Hoppál Péter megerősíti, hogy vinné az állam a ZSÖK-öt, de ennek örülni kellene) is írtunk.

A hosszabb kitérő után visszatérünk Keresztes László Lóránt felszólalására.

Az LMP frakcióvezetője azzal kezdte a felszólalását a parlamentben, hogy büszke Pécs kulturális értékeire és a pécsi kulturális intézményrendszert nagyszerűnek tartja.

Hangsúlyozta, hogy őt aztán soha nem érhette az a vád, hogy híve lett volna a 2009 előtti szocialista városvezetésnek, sőt mindig kritikusan viszonyult hozzá.

Ugyanakkor szerinte nem szabad elfelejteni, hogy Pécsett a Fidesz tíz évet kapott, 2009 és 2019 között. Ennyi ideje lett volna a Fidesznek és Hoppál Péternek arra, hogy bizonyítson és a rendkívül nehéz helyzetű, eladósodott várost rendbe tegye. Csakhogy ez nem történt meg.

Ennek mi lett a szomorú mérlege? Az önök tíz éves tevékenységének? – tette fel a kérdéseket Keresztes.

  • Mára Pécs nagy vidéki regionális központok közül a leggyengébb gazdasággal rendelkező város lett.
  • Az egy főre jutó ipari termelés tekintetében Baranya megye országosan az utolsó lett.
  • Pécs iparűzési adóbevétele a fele akkora Szombathelyénél is kevesebb.
  • A 44 milliárdos állami adósságátvállalás után “a Fidesz mégis képes volt több mint 20 milliárd forintos adósságot újratermelni és ezzel átadni múlt év októberében a várost”.

Szóval a mérleg nem túl fényes. Sőt, mindemellett óriási vagyonveszteség is érte Pécset, amihez, vagyis “a Fidesz helyi szintű rombolásához” hozzájárult a kormánynak az a fajta politikája is, amely nem támogatta a feladatokhoz mérten, hanem folyamatosan elvonta a forrásokat a városoktól, mondta az LMP politikusa. Pécsnek emiatt is kiemelten fontos az állami támogatás a kulturális intézményrendszerének a működtetéséhez.

„Tisztelt Hoppál Péter képviselő úr, én arra szeretném önt figyelmeztetni, hogy ön nem Orbán Viktor miniszterelnöktől, nem a Fidesztől, nem a pártjától kapta a mandátumát, hanem mint egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselő, a pécsi emberektől” – igazította el Hoppált a parlamentben Keresztes.

Sőt, a folytatás sem volt gyengébb:

„Ezért önnek nem azért kellene lobbiznia, hogy a pécsiek vagyonát államosítani lehessen, hanem azért kellene dolgoznia, hogy megvédje a pécsiek vagyonát, tisztelt képviselő úr. Önnek a pécsi emberek felé van elszámolási kötelezettsége. Önnek a pécsi emberek értékeit kellene védenie. És a pécsi munkavállalók jogaiért kellene küzdeni, nem a kormány szolgálatába állni.”

És ezt úgy is mondja, hogy az LMP helyben, Pécsett nem volt része az ellenzéki összefogásnak, ők függetlenek tőlük, hangsúlyozta.

Sőt, mindezen túl ő gyalázatosnak tartja, hogy a városházán vannak a 2009 előtti időkből olyan figurák, akik akkor meghatározó emberek voltak, és most megmondóemberek lettek, ugyanakkor Hoppál Péteréknek van jelenleg a legkevesebb joguk arra, hogy kritizálják a jelenlegi pécsi városvezetést.

A felszólalás második felében Keresztes László Lóránt a hat frakció támogatásával megszavazott korábbi előterjesztéséről beszélt, ami a Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiók védelmére és támogatására szóló európai polgári kezdeményezésről szólt. Illetve egy ehhez kapcsolódó aláírásgyűjtésről, ami az elcsatolt részeken élőkével együtt félmilliós aláírásszámnál tart, de már két hét sincs a petíció aláírására, ezért arra biztatott mindenkit, hogy írja alá online.

KategóriákMETÁL