A fa az egyik legősibb és napjainkban is legkedveltebb építőanyag, amely melegséget áraszt, és természetes szépsége miatt különböző látszó felületek építésére, bútorok és más tárgyak készítésére használatos.

A cikk a hirdetés után folytatódikA fa esztétikájának megőrzéséhez gondoskodni kell rendszeres időközönként a megfelelő védelemről. Az ápolás elmulasztása súlyos, akár szerkezeti problémákat is okozhat, így ez a feladat nem maradhat el, amennyiben faszerkezeteket építünk be az otthonunkba. A favédelemre többféle megoldás létezik, cikkünkben a lakkozásról osztjuk meg a legfontosabb tudnivalókat. 

Tennivalók a fafelületek védelmében

A fa szépségének, valamint kedvező épületfizikai tulajdonságainak megőrzése elengedhetetlen akár nyers, akár korábban már kezelt felületről van szó. Válassza a Festékpalota.hu faanyagvédelemre szolgáló változatos készítményeit, a pácokat, olajokat, tapaszokat, alapozókat, lakkokat és a különböző festékeket, hogy hosszú élettartamot biztosítson a fafelületeknek!

A fafelületek védelmére használhatunk színezékmentes lakkokat, illetve választhatunk pigmenteket tartalmazó, különböző tulajdonságokkal bíró festékeket, mázakat, pácokat, amennyiben az eredeti szín megtartása nem célunk. Bármelyik módszer mellett is döntünk, tökéletes, sima és tartós eredményt csak a felületek alapozásával érhetünk el. Minden esetben be kell tartani a gyártók utasításait a választott szer felvitelére vonatkozóan. 

Mivel és milyen körülmények között lakkozzon?

Az egyes felületekre különféle lakkok léteznek, más összetételűt kívánnak a beltéri fafelületek, és mást az időjárás viszontagságainak kitett kültéri szerkezetek. Minden esetben a fa fajtájához és a felület elhelyezkedéséhez kell igazítani. Az egyes készítmények révén matt, fényes és selyemfényű bevonatokat kaphatunk. A lakkok alapvetően áttetszőek, de fapác hozzákeverésével színezhetők is. Egyes készítmények fokozott kopásállósággal rendelkeznek, így alkalmasak járófelületek, például padlók, parketták és lépcsők lakkozására. Vizes bázisú és oldószeres lakkok közül választhatunk. 

A megfelelő hőmérséklet és a páratartalom rendkívül fontos feltételek lakkozáskor. Ideális esetben a hőmérséklet 15-25℃, a páratartalom 70% körüli legyen.

Hogyan lakkozzunk?

A felhordás történhet nagy és sima felületek esetén gyors és egyenletes eloszlást biztosító hengerrel, kis és bonyolult elemek esetén különféle ecsetekkel, illetve arra alkalmas felszín esetén szórópisztollyal vagy aeroszollal. 

A munkát az előkészítéssel, a fa zsírtalanításával és csiszolásával, majd portalanításával kezdjük. A felszívódást segítő kissé érdes felületet csiszolópapírral érhetjük el, padlók, parketták esetén csiszológép használata javasolt. Ezt követően következhet az alapozás, majd száradás után a lakk felvitele legalább 2 rétegben.

Minden fafajta másképp viselkedik, a végső megjelenés a faszerkezet sűrűségének, nedvesség- és gyantartartalmának függvénye, ezért érdemes kis felületen próbalakkozást végezni.

KategóriákINFÓ