A volt debreceni polgármester “erős” beszédet mondott a Farmer-Expón. Szerencsére a helyi független híroldal, a Debreciner ott volt, és rögzítette a nem hétköznapi okfejtést, amellyel a fideszes országgyűlési képviselő többek közt újraértelmezte a karbonlábnyom fogalmát is. És, ha már ott volt és beszélt, szóba hozta Ursula von Der Leyen-t is, nem sokat lacafacázva Sztálinhoz hasonlítva a az Európai Bizottság elnökét.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Mindenki próbálja ki, ha nem hisz nekem: igyon meg egy üveg kólát, ki fogja böfögni. De amit kiböfög, az szén-dioxid! Hát mi lenne más? A szén-dioxid, amit a szervezetbe beviszünk, ki fog jönni szén-dioxid formájában, mert ebben a formában nem tudjuk hasznosítani. Azok közül, akik a szén-dioxidot mint főellenséget, karbonlábnyomot, rettenetes klímaváltozást emlegetnek, mennyien követelték, hogy azonnal tiltsuk be az összes szén-dioxid alapú italt, mert veszélyes a klímára? Beleértve a sörgyártást. Senki. Vajon miért? Ki tudja? Mindenesetre, ha valakinek zászlót bontani lenne kedve, hogy tiltsuk be a sört, mert veszélyes a klímára, azt a Loki B-középpel szívesen összehozom egy intenzívebb beszélgetésre, hogy kinek mi az álláspontja ezzel kapcsolatban. És mindjárt átértékelődik a karbonlábnyom mint olyan.” – idézi a Debreciner cikke Debrecen Hoppál Péterét, Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselőt.

Debrecen volt polgármestere a Debreciner beszámolója szerint a hajdú-bihari megyeszékhelyen tartott Farmer-Expón mondott beszédet az agrárium képviselőinek, többek közt „őrületnek” nevezve az európai zöld fordulatot. Ennek kapcsán értekezett arról, hogy szerinte ma az üdítő- és a söripar az egyik legnagyobb vízfogyasztású és szén-dioxid-kibocsátású ágazat. Ekkor az üdítő- és söritalok klímaváltozásra gyakorolt – általa vélt – hatásait kezdte el magyarázni, szarkasztikusan kritizálva azokat, akik a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséért szállnak síkra.

Mint tudják, Debrecenben nagy vihart kavart az, hogy kiderült, komoly titkolózás után a kormány segítségével a város mellé építhet gigantikus akkumulátorgyárat egy kínai befektető, amit persze a helyi fideszes politikusok támogatnak, de a lakosság egy része szeretne megakadályozni. Kósa Lajos is emiatt gondolhatott arra, hogy zöld ügyekben fejtse ki gondolatait.

A mi Kósa Lajosunk, Hoppál Péter is többször megszólalt a nyilvánosságban klímaügyekben, hasonló sikerrel. Írtunk arról, amikor Hoppál Greta Thunberg klímaaktivistát vette a szájára, vagy amikor arra utalgatott egy téli időszakban, hogy nincs itt semmi látnivaló (tudniillik globális felmelegedés és klímakatasztrófa), hiszen éppen esik a hó.

Beláthatjuk, hogy Kósa friss nyilatkozata is könnyedén beilleszthető ebbe a sorba.

A Debreciner teljes cikkét, benne Kósa Lajos beszédét tartalmazó videót ITT tudják elolvasni és megtekinteni.

KategóriákMETÁL