Kásler Miklós emberminiszterhez fordult nyolc szervezet is a házi segítségnyújtás és a támogató szolgálatok valódi bővítéséért, valamint a szociális szakemberek bérrendezéséért.

A cikk a hirdetés után folytatódikA szervezetek által közösen jegyzett levelet a TASZ civil jogvédő szervezet oldalán is közzétették.

Mint írják, a fogyatékossággal élő emberek, gondozásra szoruló idős emberek, az őket gondozó családtagjaik, és az őket képviselő szervezetekként kérik az EMMI-t vezető minisztertől, hogy a jelenlegi költségvetés újratervezése során, és a készülő 2021-es költségvetési törvény tervezésekor a fogyatékossággal élő emberekért, a gondozásra szoruló idős emberekért, az őket gondozó családtagjaikért és a szociális szakemberekért felelős miniszterként tegyen azért, hogy végre minden rászoruló kapjon támogatást az önálló, méltó emberi élethez.

Bővítsék ki a házi segítségnyújtást és a támogató szolgálatokat, és tekintsék elsődleges feladatuknak a rendszerben dolgozó, áldozatos munkát végző szakemberek bérrendezését is.

„A jelenlegi járványhelyzet fájdalmasan megmutatja mindenki számára, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak azok a családok, akik az év minden napján a négy fal közé szorulnak. Az egyébként is legkiszolgáltatottabb családok és szakemberek pedig még súlyosabb helyzetbe kerülnek a kritikus állapotok miatt.”

Emberfeletti erőfeszítést jelent az a 24 órás szolgálat, a teljes izolációban végzett, megfizetetlen gondoskodási munka, amelyet az otthonápoló családtagok évtizedek óta látnak el. Jól láthatóvá válik ebben a válságban, hogy mi történik akkor, ha az állam magára hagyja a rászoruló polgárait, nem biztosít kellő szociális és egészségügyi szolgáltatásokat. Jelenleg olyan ápolók és szociális szakemberek látják el a kiszolgáltatott, rossz egészségügyi állapotban levő embereket, akiknek a fizetése a létminimumot sem biztosítja. A gondoskodási válság kibontakozóban van, és azonnali lépéseket tesz szükségessé, írták.

A területen óriási a forráshiány. A házi segítségnyújtás a potenciális célcsoport 5-6 %-át, a támogató szolgálat pedig a 12%-át éri el, akkor is csak hétköznap, 8-16 óra között. Így nem jelentenek valós segítséget. Ezt a legfrissebb kutatási eredményekre hivatkozva írták.

A szervezetek és képviselőik korábban többször is kérték a minisztériumot, hogy az év végi költségvetési forrásokból szánjon arra 60-70 milliárd forintot a magyar állam, hogy az a félmillió magyar állampolgár is méltó emberi életet élhessen, akiknek ehhez állami, szociális ellátásra van szüksége.

Most pedig, a jelenlegi válsághelyzetben minden eddiginél egyértelműbbé vált: nem tűr halasztást a szociális szolgáltatási rendszer azonnali megerősítése, a költségvetési források átcsoportosítása a rászorulók és az őket gondozók megsegítésére.”

Összességében 61,4 milliárd forintból érdemi segítséget lehetne nyújtani az otthonápoló családoknak, akiknek így este és hétvégén is lenne lehetősége segítséget kérni a 24 órában elérhető személyi segítőktől.

Az aláíró szervezetek

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 

Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány

Egyesület az Inklúzióért

“Életet az éveknek” Országos Szövetség

Nyugdíjasklubok Életet az Éveknek Területi Egyesülete Budapesti szervezete

Völgyzugolyház Alapítvány

Önállóan Lakni Közösségben élni Csoport

Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD)

A teljes levél ITT olvasható el.

Ez pedig a 2019-es, első ízben átadott TASZ Szabad-díj nyertesének, a szakmai díj nyertesének, Csordás Anettnek a beszéde. Csordás Anett évek óta küzd az otthonápolás munkaként való elismeréséért a Lépjünk, hogy léphessenek mozgalom egyik vezetőjeként.

KategóriákMETÁL