Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban már beszélt arról, hogy nem kerülhető el a magyarországi koronavírus-járvány negyedik hulláma, ami az elmúlt napok friss számait látva már nem csak kopogtat, hanem meg is érkezett. A kormány emiatt szigorításról döntött, amiket a mai kormányinfón részletezek. A “csomagban” olyan is intézkedés is szerepel, amihez hasonló szigorú lehetőséget korábban még nem léptettek érvénybe.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legszigorúbb, és sokak számára vélhetően leginkább megdöbbentőbb változtatás kapcsán ugyanis “csak” keretet szabott meg a kormány, a munkaadók kezébe adva a döntés jogát és annak felelősségét: a védőoltás meglétéhez lehet ugyanis kötni a jövőben a foglalkoztatást. Az a munkáltató, amelyik előírja a védőoltás meglétét, fizetés nélküli szabadságra küldheti, illetve ebben az esetben kötelezően fizetés nélküli szabadságra küldi azon munkavállalóit, akik nem hajlandók beoltatni magukat, sőt, ha egy éven belül sem teszi ezt meg, akkor el is lehet bocsátani az alkalmazottat.

A kormány egyébként arra számít, hogy ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzöttek száma, miután azonban most már 6 millió ember be van oltva, kevesebben fognak kórházba kerülni, és ebből fakadóan a halálozási mutatók sem lesznek olyan magasak, mint a harmadik hullám tetőpontján.

Emellett jön még a kötelező maszkviselés a közösségi közlekedésben, november elsejétől (a konkrét jogszabály még ma, vagy holnap jelenhet meg) és látogatási tilalmat vezetnek be minden egészségügyi intézményben. Azt nemrég megírtuk, hogy több klinikán és osztályon már részleges látogatási tilalmat rendeltek el Pécsett. A szociális intézményekben csak elrendelhető lesz egyelőre a látogatási tilalom, nem kötelező érvényű, az intézményvezetők dönthetnek erről.

KategóriákMETÁL