A kutyák nem csak a házi kedvenceink és társállataink, hanem munkakutyaként is sokan dolgoznak közülük. A különleges kiképzésnek köszönhetően a munkakutyák a rendvédelemben, a kábítószer-elleni küzdelemben, terápiás kutyaként, keresőkutyaként, az állattenyésztésben és segítő kutyaként is helytállnak, ezáltal rengeteg feladatot elvégeznek és segítik az emberek életét. Ennek köszönhetően nagyon sok esetben emberi életeket mentenek meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikA vakvezető kutyák

A vakvezető kutyák a látássérült emberek mindennapjaiban nyújtanak segítséget. A Kutyabarát Magazin híreiben számtalan érdekességet olvashatunk róluk, így megtudhatjuk, hogy mind a lakásban, mind pedig az utcán képesek tájékozódni és a vezényszavakra releváns választ adni. Éppen ezért nemcsak, hogy megkönnyítik a gazdi mindennapjait, hanem akár az életüket is megmenthetik, mint történt az nemrégiben Miskolcon.

Az életmentő labrador

Morisz, a vakvezető kutya ma már a nyugdíjas éveit tapossa, hiszen 11 éves is elmúlt. Gazdájával szoros kapcsolatban élik életüket, Morisz mindenben segítséget nyújt látássérült gazdája számára. És ez még nem minden, hiszen Morisz korábban szó szerint megmentette a gazdi életét, ezért Kata számára az egyik legnagyobb kincs különleges kutyája.

Bár Morisz vakvezetésre van kiképezve, emellett kutyaként olyan érzékeléssel is rendelkezik, amit nehéz emberként megmagyarázni. Így amikor Kata az egyik nap eszméletlenül esett össze a fürdőszobában, azonnal érezte, hogy baj van és rohant segítségért. Ennek köszönhetően a gazda gyors orvosi segítségben részesülhetett, és az őt ért infarktusból fel tudott épülni.

A kutyák megérzik, ha baj van

A kutyák alkalmasak arra, hogy előre jelezzék, ha közeledik a baj. Vannak olyan kutyák, amelyeket arra képeznek ki, hogy az epilepsziás roham közeledtét jelezzék a gazdi számára. Az epilepsziás roham váratlanul éri a szervezetet és az úgynevezett grand mal, vagyis nagyroham teljes eszméletvesztéssel jár. Ilyenkor a beteg elveszti az eszméletét, ezáltal elesik, így akár koponyasérülést is szerezhet, majd pedig a rohammal járó görcsös izomrángások következtében a végtagjai is megsérülhetnek. Ha a kutya előre tudja jelezni a rohamot, akkor már felkészülten, fekvő helyzetbe, puha tárgyakkal körülvéve történhet meg a roham lezajlása.

A cukorbetegek számára is képeznek ki kutyákat

Ugyanilyen fontos és életmentő helyzet az, amikor a cukorbetegségben szenvedő gazdi vércukorszintjének kritikus szintre esését tudja jelezni az állat. Bár a vércukorszint könnyen megmérhető, mégis vannak olyan helyzetek, amikor ez a szint túl alacsonnyá válik, például erőteljesebb testmozgás vagy kevesebb evés következtében. 

Ez az állapot is eszméletvesztéssel járhat, és külső segítség hiányában halálhoz is vezethet. A kutya azonban jelzi a problémát, ezáltal a gazda gyorsan cselekedhet.

A kutyák tökéletesen alkalmasak arra, hogy ösztöneiket az ember szolgálatába állítsák, ezáltal pedig könnyebbé tegyék a mindennapokat, sőt, akár életet is mentsenek.

KategóriákINFÓ