Alternatív oktatási népszavazást rendez október 23-a és 30-a között az aHang és az Egységes Diákfront. Az aHang friss közleménye szerint Magyarország első országos, oktatási népszavazását, amelyen nyolc napon keresztül lehet majd véleményt mondani a magyar oktatás helyzetéről, nem lehet csak Budapesten vagy a nagyvárosokban végigvinni, így Pécsett és Baranya több településén is keresnek szervezőket és segítőket.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Elmentünk a falig. Innen már nem tudunk hova hátrálni, és nem is fogunk! Ha az oktatási rendszerünk helyzetét egy állapotmérőn kellene mutatni, akkor már nem is a “válságos állapot”-on, hanem az “összeomlott”-on lenne a mutató” – írja az aHang. Az októberben tartandó, alternatív országos oktatási népszavazás kezdeményezője és szervezője az Egységes Diákfront mellett. Az aHang közösség kulcsszerepet játszott az ellenzéki előválasztás szervezésében és lebonyolításában, a diákfront pedig az a csoport volt, amely alapvetően szervezte az elmúlt két évben a pedagógusokért kiálló és az oktatási rendszer jobbítását követelő diáktüntetéseket.

Az alternatív oktatási népszavazást a két közösség még augusztus végén jelentette be, hét kérdésben lehet majd szavazni a nem hivatalos voksoláson, amit a kezdeményezők hétigenes népszavazásnak is neveznek, és amely gyakorlatilag a korábban tervezett, hivatalosan kezdeményezett, de elutasított oktatási népszavazás kérdéseit viszi tovább.

A Nemzeti Választási Iroda amiatt utasította el a diákok és a tanárok, májusban benyújtott népszavazási kezdeményezését, mert az abban foglal (a fenti) kérdéseket túl hosszúnak, avagy nem elég egyértelműnek tartotta a szervezet. A kezdeményezők azonban úgy döntöttek, hogy a helyett, hogy egy fellebbezés után a Kúria döntésére várnának, megszervezik az alternatív népszavazást.

„Csak akkor lesz vége ennek a küzdelemnek, ha mi, tenni akaró állampolgárok feladjuk. De ez egészen biztos, hogy nem ma lesz! Ezt a harcot együtt visszük végig, közösen, diákok, szülők, nagyszülők, civilek, pedagógusok, dolgozók, nyugdíjasok együtt! 

Október 23. és 30. között megvalósítjuk Magyarország első országos, oktatási népszavazását. Nyolc napon keresztül lehet majd véleményt mondani a magyar oktatás helyzetéről. Ezt azonban nem lehet csak Budapesten vagy a nagyvárosokban végigvinni. 

Az oktatás ügye érinti Pécs gimnazistáitól kezdve Szigetvár általános iskolai tanítóin át Komló óvodapedagógusait is. Mindenkire szükségünk van Baranya megyéből!” – írta az aHang.

Hozzátették: az ország lehető legtöbb pontján szeretnék majd biztosítani a szavazást, ehhez azonban rengeteg segítőre van szükségük, legyen szó szavaztatásról, pultozásról, sofőrködésről vagy éppen logisztikáról. Azt kérik ezért, hogy haki támogatja ezt az ügyet, az csatlakozzon hozzájuk segítőként, és és segítse megvalósítani Magyarország első oktatási népszavazását.

Segítőnek, aktivistának ENNEK AZ ŰRLAPNAK a kitöltésével lehet jelentkezni.

Mint írtuk is fent, egy alternatív, nem hivatalos népszavazásról van szó, de fontos egyértelműsíteni, hogy ezt a szavazást nem hitelesítette egyetlen, erre felkent állami szerv sem, vagyis nem hivatalos, ami azt jelenti, hogy – mégha népszavazásként is beszélnek róla a kezdeményezők – bármi is legyen a szavazás kimenetele, bárhányan is szavazzanak végül, a voksolás nem lesz érvényes, nem lesz kötelező érvényű. A kormánynak nem kell végrehajtania azt, amit a voksolók többsége kér, ugyanakkor nyilvánvaló az is, hogy minél többen szavaznak, annál jobb esélyük lesz a pedagógusoknak és a diákoknak arra, hogy változást tudjanak elérni.

Azok pedig, akik nem akarnak lemaradni az alternatív népszavazással kapcsolatos információkról és hírekről, regisztrálhatnak már most a szavazásra. Így könnyebben és hamarabb értesülhetnek az azzal kapcsolatos fontos időpontokról, a szavazás helyszíneiről és a legfrissebb történésekről.

A népszavazás kérdései

1. Le a Bosszútörvénnyel! „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”

2. Gazdagabb, boldogabb, sikeresebb jövőt minden gyereknek! „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”

3. Igazságos, szakértő kormányzást! „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”

4. Tisztességes megélhetést! „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”

5. A sztrájk alapjog! „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”

6. Demokráciát! „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”

7. Pintér takarodj, vidd az összes haverod! „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”

KategóriákMETÁL