Autómentővel szállíttatta el az autópálya mérnökség azt a kis fehér Peugeot-t, amely augusztus közepétől, azaz több, mint másfél hónapja vesztegelt az M60-as sztráda leállósávjában. Az ügyről tudott az autópálya mérnökség és a rendőrség is, mindeddig azonban nem történt változás. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikLegalább 1,5, de talán már 2 hónapja is az M60-as sztráda leállósávjában vesztegel egy kis fehér Peugeot, közvetlenül az egyik kihajtó (Budapest felőli oldal, Pécs-Kelet) utáni részen, de eddig azon túl nem történt semmi előrelépés, hogy ki van táblázva és villogó bója is felhívja a figyelmet a veszélyre – nagyjából ezzel a felvezetéssel írtunk levelet a múlt csütörtökön a pécsi rendőrségnek. Amiatt is, mert a fehér Peugeot a külső forgalmi sáv külső szélétől csak néhány tíz centiméterre ”parkolt”, és bár tényleg ki volt táblázva, volt veszély ebben a helyzetben, nem beszélve arról, hogy a leállósáv nem a tartós ott tartózkodás helyszíne. Azt csak később, megkeresésünk elküldése után tudtuk meg nem hivatalos forrásból, hogy augusztus 15-e óta állt ugyanazon a helyen a Peugeot, ahonnan nem is mozdult el mindmáig – ma ugyanis a járművet sikerült elszállíttatni – információink szerint az autópálya mérnökség kérésére – és persze egyelőre az ő költségükre is.

Az autóra és a veszélyre való felhívásról tehát gondoskodtak már akkor, amikor felfedezték az elhagyatott járművet, s mivel az ellenőrző járművek folyamatosan járjáék az sztrádát, így legfeljebb egy-két órával azután rátalálhattak, hogy az autó lerobbant és a gazdája (vagy aki vezette) elhagyta a járművet.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a leállósávban veszteglő jármű gazdáját végül nem sikerült előkeríteni, így bár folyamatosan látták a pályát ellenőrző autóban ülők a kocsit, és a rendőrség is tudott róla, mert valószínűleg nagyon hamar kérték a segítségüket az üzembentartó és a tulajdonos eléréséhez, nem történt változás. Sőt, úgy tudjuk, hogy ilyen esetben folyamatosan naplózzák is azt, hogy éjszaka villog-e veszélyt jelző bója, azaz augusztus közepe óta minden este.

Lapunk a pályán veszteglő autóról egy nyilvános Facebook-posztból értesült, amelynek gazdáját meg is kerestük a múlt héten második felében azzal, hogy foglalkozunk az üggyel, és hivatkoznánk is a posztra, a mellékelt fotót is használva. Ezt követően, csütörtökön reggel kerestük meg a rendőrséget az üggyel kapcsolatban, és küldtük el kérdéseinket, amelyekre azonban mindeddig nem érkezett válasz, hiába küldtünk azóta emlékeztetőt vagy próbáltunk meg elérni a rendőrséget. Ugyanakkor megtudtuk, ugyancsak Facebook-posztból, hogy ma reggel az egyik pécsi autómentő elszállította a helyszínről az autót, amit speciális eszközökkel kellett felrakni a trélerre, mert a kormányzár éles volt és az autó is be volt zárva. Információink szerint az autó a autópálya mérnökség pécsi telephelyére került, és egyelőre igencsak kérdéses, hogy lesz-e, akin ők be tudják hajtani az elszállíttatás költségét, vagy a rendőrség a veszteglés miatt kirótt bírságot.

Úgy tudjuk, nem egyedi esetről van szó, nem gyakran, de rendszeresen előfordul, hogy időlegesen nem tudnak éppen mit kezdeni a leállósávban rekedt, gazdátlanul hagyott autókkal, amelyek olyan állapotban vannak vagy olyan alacsony értéket képviselnek, hogy a tulajdonosaik jobb híján inkább lemondanak róluk, mintsem elszállíttassák onnan.

Ezek voltak a rendőrségnek elküldött kérdéseink:

1. Mikor szerzett tudomást a rendőrség arról, hogy hosszabb ideje nem mozdul onnan a kis fehér autó?

2. Szabálysértésként számon van-e tartva ez az eset?

3. Keresték-e a tulajdonost, megtalálták-e, mit lehet róla tudni, kiderült-e már, hogy mi történt az autóval, mióta áll ott, és miért nem történt egyelőre előrelépés?

4. Valóban nem lehetséges és/vagy nem indokolt ennek az autónak azt elszállíttatása a helyszínről? Miért nem? A rendőrség szerint nincs szó belesetveszélyes helyzetről?

FRISSÍTÉS – október 4. (szerda) 14.25

Válaszolt a rendőrség kérdéseinkre, a következőt írták: „Tájékoztatjuk, hogy a képen szereplő autó forgalomtól elzárt területen van, terelő tábla és bója is jelöli az akadályt, az autó a forgalmat nem akadályozza, jogsértés nem állapítható meg. Tekintettel arra, hogy a jármű nem baleset részese volt, nem rendőrségi hatáskörbe tartozik az eltávolítása. A jármű már nincs a megadott helyen, azt a közút kezelője október 3-án elszállíttatta”.

KategóriákPOP