A magyar politikának két állócsillaga van, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. Hogy ez jó-e nekünk, vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, de a tény jelenleg, és már igen hosszú ideje ez. Van Orbán, meg van Gyurcsány. Abban is hasonlítanak, hogy ők azok, akiknek igazi rajongóik vannak, akik rendelkeznek a jobb prédikátorok retorikai képességeivel, és akik legalább jelenség szintjén hasonlítanak a rocksztárokra. OK, inkább a popsztárokra. De a lényeg, hogy képesek még egy álmos, februári március eleji szerda délutánon is megtölteni, mondjuk  egy megyeszékhely külvárosában álló színháztermet. Az egyikük szerdán este Pécsett lépett fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikHa álmomból felébredek, ilyet akkor is tudok – szúrta oda Gyurcsány Ferenc szerdán este Pécsett, az ANK színültig megtelt színháztermében tartott lakossági fórum nagyjából egyharmadánál, az akkor megérkező Péterffy Attila pécsi polgármesternek.

Na, nem arra gondolt a volt miniszterelnök, vagy ahogyan mostanában a vloggerkedő politikus elköszön videói végén: “A Feri”, hogy tud drámai, jó pillanatban megérkezni (azt tud, biztosan), és nem is arra, hogy tud egy 140 ezres nagyvárost kétharmaddal elvinni, ahogy ezt tette a Péterffy Attila által vezetett ellenzék tavaly októberben. Hanem arra, hogy szép szavakkal dicsérni bármikor tud.

Merthogy azzal köszöntötte a szerdai polgármesterkedésből, tárgyalások tucatja után a Nevkóba siető Péterffyt Gyurcsány, hogy épp lemaradt arról, ahogyan dicsérte a pécsi választás eredményét.

És az is biztos, hogy Gyurcsány “A Feri” Ferenc álmából felébresztve is tudhat egy kompakt, üzembiztos színvonalat, amellyel az ország bármely színháztermében elszórakoztatja a rá kíváncsi nagyérdeműt.

Merthogy a láthatóan politikusként magát már nem is mindig komolyan vevő, nem egyszer a legprofibb és egyben leggyilkosabb politikai trollként viselkedő egykori miniszterelnök tényleg még mindig jó szónok. Talán nem olyan, mint volt vagy lehetett egykor, de a jelenlegi ellenzéki politikusok közt ezt sem tudja senki.

Nem azt mondom nyilván, hogy Gyurcsány Ferencből sok lett volna egy óra tömény előadás, de kétségtelen, hogy nagyon jót tett a beszéd hatásosságának az, hogy egy bő fél óránál nem volt több a Gyurcsány-show. Mindent elmondott ez idő alatt, amit akart, amit nagyon akart, azt pedig többször is, ahogyan azt kell.

Például pont azt, amit a pécsi polgármester érkezésekor is. Hogy vannak olyan városok, mint Pécs, például Miskolc vagy Budapest is ilyen, amelyek megmutatták, hogy mit kell tenni 2022-ben ahhoz, hogy az ellenzék győzni tudjon.

Ez volt az a lemez, amit folyamatosan pakolt és tekergetett a 30-35 perc alatt Dj Gyurcsány vagy Dj Feri akkor már.

Azt mondta el és énekelte meg, hogy ugynanazt kell tenni, amit ezekben a városokban, ahol győzni tudtak, megtettek: össze kell fogni. Már, ha le akarják győzni 2022-ben a Fideszt és Orbán Viktort. Márpedig a volt miniszterelnök szerint le akarják és le is fogják győzni a jelenlegi miniszterelnököt, ha betartják a receptúrát.

Viszonylag kevés, de jól célzott üzenetek, kemény szavak, sajátságos humor (a kedvenc egyértelműen a frontember saját magára utaló öregecskedő férj kiszólása volt, mert abban benne volt az önirónia lehetősége is). S, ha már fellépés, meg (pop)sztárság, “a koncert” a töménysége miatt inkább punk volt vagy egy karizmatikusabb alterbanda.

Gyurcsány szerint ha nem egy, hanem két ellenzéki lista lenne 2022-ben, akkor már azok egymással versengenének, sőt valószínűnek tartja, hogy nem is három lista lenne, mert a Fidesznek érdekében állna segíteni további kis pártok, pártocskák zavarórepülését egy ilyen választáson. Mindenesetre a DK frontembere azt mondta, hogy győzelemre, és kormányváltásra készülnek 2022-ben.

Ő és a DK azért fog tenni, hogy le lehessen végre váltani Orbán Viktort, és visszaállítani “a köztársaságot”.

Ugyanakkor Gyurcsány arra is figyelmeztetett, hogy az nem jöhet el ismét, hogy az egyik győztes párt vagy pártszövetség leszámol az előző párt vagy pártszövetség embereivel. Ezzel szerinte végképp fel kellene hagyni, és egy új, normális, együttműködő, európai Magyarországot építeni, amelyben ugyanúgy helyük van a fideszeseknek is, és ugyanúgy tudnak ők is érvényesülni, mint a jelenlegi ellenzéki pártok hívei.

A legtöbbet ismételt szavak a mi országunk, az összefogás, a közös, az európai, a normális és a köztársaság voltak.

Merthogy a DK március 15-ével elindítja az Ellenzéki Szakértői Együttműködés elnevezésű kezdeményezését.

A cél, azért – e felől ne legyen kétségünk – az nem más, mint 2022-re fordulva is az ellenzék vezető erejének lenni. És erős beleszólást kapni abba, ki is lesz a reménybeli egyetlen, Orbán Viktorral szemben felállított közös miniszterelnök-jelölt. “A Feri” tehát már nekiállt, időben elkezdte a 2022-es kampány előkészítését, és ezt a DK szempontjából a legjobbkor is tette: amikor valóban ők (lettek) a legerősebb ellenzéki párt.

Aki most azt gondolná, hogy a fentiek azt jelentik, vagy jelenthetik, hogy Gyurcsány maga akarna miniszterelnök(-jelölt) lenni, annak a lelkesedésére vagy csalódottságára az a válaszom, hogy az teljesen biztos, hogy nem erről van szó. Hanem csupán arról, hogy 2022-ben olyan közös ellenzéki kormányfőjelölttel induljanak, aki a DK-nak és Gyurcsánynak is tetszik. Hogy ez férfi vagy nő lesz-e, s ha nő, akkor Klárának fogják-e hívni vagy másnak, még nem tudni.

Az est fő szónoka szerint tehát nincs más út  a magyar ellenzék előtt, mint az összefogás és az egyetlen közös lista.

A fő fellépő előtt volt két előzenekar is: Mellár Tamás országgyűlési képviselő és Bognár Szilvia. Utóbbi volt a bőrdzsekis csaj, “a kötelező elem” Gyurcsány mellett a színpadon, amúgy civilben pécsi alpolgármester (ráadásul DK-s).

Bognár Szilvia be is mondta a mikrofonba, hogy ő most Gyurcsány Ferenc előzenekara (és a bőrdzsekis csaj). Ezzel szerdai unortodox programajánlónkra utalt, persze attól függetlenül, önmagában sem lett volna ez egy rossz felütés.

Mellár Tamás független baranyai országgyűlési képviselő (MSZP-Párbeszéd-frakció) egyértelművé tette: az ellenzéki együttműködés az, ami őt Gyurcsány Ferenc fórumára vezette. Ő is az összefogás fontosságát említette, s köszönte a jelen lévőknek (kb. 400 fő lehetett a Nevkó színháztermében, 90 százalékban nyugdíjas korúak), hogy 2018 tavaszán őrá, múlt ősszel pedig az ellenzéki összefogásra szavaztak.

Pécs alpolgármestere is a pécsi önkormányzati választási kampány sikerének vélt okáról beszélt. Ami, persze, az összefogás volt, mi más. Azt hangsúlyozva, hogy különböző erők álltak össze, de mindenki a maga stílusát és értékrendjét hozta be. Később erre Gyurcsány is utalt, mondván, hogy különféle pártok álltak össze, de szerinte nem is kell egyformának lenni.

Az utolsó felszólaló tíz percben a terembe Gyurcsány Ferenc beszédének elején belépő Péterffy Attila volt. Azt mondta, ami Pécsett történt az számára, de sok más ember számára is csoda volt. Nem is a csak a győzelem és annak mértéke, hanem az, ahogyan össze tudtak fogni és közös nevezőre jutni a pártok.

A fórum ezen a ponton ért véget az újságírók számára, a lakosság kérdései és az azokra adandó válaszok már nem voltak nyilvánosak. A visszatapsot és a ráadás dalokat tehát már nem várhattuk meg. Így sem távoztunk élmények nélkül: a besztofot, a legjobb dalokat, legnagyobb slágereket mi is hallottuk. És így el tudtuk mondani.

Videó: Rajnai Richárd/Szabad Pécs

KategóriákPOP