Magyarország rigai nagykövetségén, Lettországban fog dolgozni a jövőben Páva Zsolt, értesült a hírről a Szabad Pécs. Pécs korábbi, fideszes polgármestere konzulként segíti majd a lettországi nagykövetség munkáját.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Új diplomáciai feladat és kihívás találta meg dr. Páva Zsoltot, amit annak is köszönhet, hogy a Külügyminisztériumban elégedettek voltak az Egyesült Államokban, Chicagóban végzett munkájával, tudta meg a Szabad Pécs. Annak idején, 2021 májusában ugyancsak lapunk írta meg azt a hírt, hogy Páva Zsolt az USA-ban, Chicagóban kap diplomáciai munkát, méghozzá ún. közösségi diplomataként szolgálhat. És így is lett, Páva Zsolt az elmúlt két évben valóban a Michigan-tó partján fekvő metropoliszban dolgozott.

Ott azonban a közelmúltban lejárt a küldetése, és az elmúlt időszakot már Pécsett, otthonában töltötte a 67 éves, jogász végzettségű ex-politikus.

Páva Zsoltot szerda este értük el telefonon, és azért is hívtuk, mert azt hallottuk ma, hogy már holnap, október 19-én utazik Lettországba, új állomáshelyére, amit a volt pécsi polgármester meg is erősített lapunknak. Ahogyan azt is megerősítette, hogy ő kérte azt, hogy amennyiben lehetséges, közelebbi állomáshelyre kerüljön, hogy közelebb lehessen Pécshez és a családjához.

Páva Zsolttal kapcsolatban amúgy már évekkel korábban felröppentek olyan pletykák, hogy szívesen vállalna aktív politikusi évei után külképviseleti munkát, s akkoriban azt hallottuk, hogy angolszász területről volt szó, avagy arról, hogy ő maga valamelyik angolszász országban dolgozott volna legszívesebben Európában is. Erre a felvetésünkre Páva Zsolt azt mondta, hogy elsősorban azért ebben gondolkodott, mert ő elsősorban angolul beszél jól, de a balti államok, és így Lettország is nemcsak földrajzilag vannak közel a skandináv államokhoz, de abban is hasonlítanak, hogy a lakosság egy jelentős része nagyon jól beszél angolul. Ugyanakkor Páva Zsolt ezzel együtt is már intenzívemn tanulja a lett nyelvet, hogy minél inkább be tudjon illeszkedni és a lehető legjobban tudjon Rigában helyt állni.

Kérdésünkre a leendő rigai konzul azt mondta, hogy kétéves megbizatást kezd meg Lettországban, de nem lesz számára teljesen ismeretlen a munka, hiszen a Chicagóban is végzett konzuli feladatokat amellett, hogy közösségi diplomataként szolgált, amelyhez hasonló magyar diplomáciai feladat az egész világon 10-11 városban van csupán, Chicagó azért is tartozik ezek közé, mert ott jelentős a magyar diaszpórában élők száma.

Jelezve, hogy tudjuk, ahogyan közösségi diplomataként az USA-ban, úgy konzulként Lettországban is elsődlegesen a magyar állam képviselete lesz a feladata, rákérdeztünk arra is, hogy szűkebb pátriája, Pécs profitálhat-e abból, hogy egykori polgármestere dolgozik a magyar nagykövetségen Rigában. Páva Zsolt azt mondta, reméli, hogy adott esetben, amikor arra is lesz lehetősége, beszélhet majd Pécsről is, ahogyan megfelelő helyzetben ez történt Chicagóban is.

Páva Zsolt rigai kinevezésével kapcsolatban, annak hátteréről érdeklődve, még a múlt héten kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre. Amennyiben ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

KategóriákMETÁL