A szerves trágyázás a kertészetben egyre népszerűbb módszer a növények táplálására és a talaj minőségének javítására. A szerves trágyák természetes eredetűek, és számos előnnyel rendelkeznek a műtrágyákkal szemben.

A cikk a hirdetés után folytatódikMiért népszerű a szerves trágyázás?

A szerves trágyázás manapság nem csak egy divatos trend, hanem egy hatékony módszere is a talajjavításnak. A műtrágyák ugyan gyorsan és hatékonyan pótolják a növények számára szükséges tápelemeket, de hosszú távon nem bizonyulnak elégségesnek. A szerves trágyák viszont sokkal többet kínálnak: mikro- és makroelemeket, valamint milliónyi hasznos mikroorganizmust, amelyek a talaj egészségének fenntartásában vesznek részt.

Ezen kívül a szerves trágyák megakadályozzák a talaj elsavanyodását, csökkentik a talajeróziót és fenntartják az egészséges talaj mikroflórát. A talaj csapadék megtartására és a talajlevegőre mennyiségére is pozitív hatással vannak. A szerves trágyázás rendszeres alkalmazása élettel teli, gazdag biodiverzitású, humuszos talajt eredményez, ami a növények számára ideális környezetet biztosít.

  • Környezetbarát: A szerves trágyák nem tartalmaznak szintetikus anyagokat, és gazdagabbak tápanyagokban és természetesebb műtrágya-alternatívákban. Támogatják a talaj organizmusait, javítják a talajszerkezetet.
  • Hosszú távú hatás: A szerves trágyák lassabban bocsátják ki a tápanyagokat, ami hosszú távú hatást eredményez. A tápanyagok nem olyan könnyen mosódnak ki a talajból, ugyanakkor a szerves trágyák azokat a tápanyagokat tartalmazzák, mint az ásványi alapú műtrágyák.

Milyen típusú szerves trágyákat használhatunk?

  • Istállótrágya: Az istállótrágya az állatok ürülékéből és egyéb szerves anyagokból áll. Fontos, hogy csak megfelelően érlelt trágyát használjunk, mert a friss trágya károsíthatja a növényeket. Az érlelés során a trágya kellemes szagúvá és egyneművé válik, így tökéletesen felhasználható a kertben.
  • Kerti komposzt: A komposztálás remek módja annak, hogy a kerti hulladékot újrahasznosítsuk. A komposztált anyagok lebomlanak, és értékes tápanyagokká alakulnak, amelyeket a növények könnyen fel tudnak venni. Ráadásul a komposztálás során keletkező komposzt föld szagú, morzsalékos anyag, ami tökéletes táptalaj a növények számára.
  • Mulcsos talajtakarás: A mulcsozás során a talajt szerves anyagokkal borítjuk be. Ez nem csak a talaj nedvességtartalmát őrzi meg, hanem a gyomokat is visszaszorítja, így kevesebb munkával is gyönyörű kertet tarthatunk fenn.

Figyeljünk az összetételre is

Nem árt figyelem bevenni, hogy a szerves trágyák összetétele változó lehet. Nem csak a trágya típusától függ, hanem az állattartás módjától, az állatok takarmányozásától és egyéb tényezőktől is. 

Ma már a fermentált és pelletált szervestrágyák jelentik a legkorszerűbb megoldást.  Ezek választék szerencsére egyre bővül.  

A kertészetben egyre népszerűbb módszer a szerves trágyázás a növények egészséges és fenntartható táplálására.
A szerves trágyák természetes eredetűek, és számos előnnyel rendelkeznek a műtrágyákkal szemben. Használatuk remek módja annak, hogy a kertünkben lévő növények egészségesek és erősek maradjanak. Ha még nem próbáltuk, érdemes lesz belevágni!

KategóriákINFÓ