Azzal, hogy hazánkban súlyos munkaerőhiány van, valószínűleg nem mondtunk semmilyen újdonságot. Ez sajnos egy olyan jelenség, ami nem oldódik meg egyik pillanatról a másikra. Évekre van szükség, de a gazdaság nem állhat meg. Ezért is lehet jó megoldás például a kirgiz munkavállalók alkalmazása.

A cikk a hirdetés után folytatódikMit kell tudni a kirgiz munkavállalókról?

Ma már több országból is lehet könnyedén vendégmunkásokat toborozni. Természetesen ehhez szükség van egy olyan munkaerő-közvetítő segítségére, mint amilyen a TERENDO is. Egyre nagyobb igény van a szolgáltatásaira, mivel még az optimista jóslatok is azt mutatják, hogy a magyarországi munkaerőhiány javulására még éveket kell várni. Egy átlagos magyar cégnek azonban nincs ennyi “felesleges” ideje, a nyitott pozíciókat minél hamarabb fel kell tölteni.

Erre lehet ideális választás a kirgiz munkavállaló. Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan jó Kirgizisztánból toborozni? Nem egy szomszédos országról beszélünk, mivel Tádzsikisztán-Kazahsztán-Kína-Üzbegisztán négyesének “szorításában” terül el. Egy korábbi szovjet tagállamról van szó, amit sokszor neveznek Ázsia Svájcának is a gyönyörű hegyvidékei miatt. A 2021-es adatok alapján a lakossága 6.694.200 fő, a népsűrűsége 27,4 fő/négyzetkilométer, ami kifejezetten alacsonynak mondható. A függetlenségüket sok más ex-szovjet országhoz illeszkedve 1991-ben nyilvánították ki.

Miért olyan jó választás a kirgiz munkavállaló?

Magyarországon jelenleg több tízezer nyitott pozíció van, amit hazai forrásból szinte lehetetlen feltölteni. Már nincs olyan ágazat, amit ne érintene a munkaerőhiány. Több megoldás közül is válogathatunk, amelyek közé tartoznak a kirgiz munkavállalók is. Számtalan területen lehet őket alkalmazni, mivel minden elvárásnak megfelelnek. A munkabírásuk és a munkamoráljuk egészen kiemelkedő, motiváltak és lelkesek minden helyzetben. A hidegben történő munkavégzéstől sem riadnak vissza, hiszen hazájuk időjárása sokkal zordabb, mint a miénk.

Az új feladatokat gyorsan, hatékonyan tanulják meg, ami kifejezetten előnyös a betanulási időszakban, mivel sokkal rövidebb lesz így. Többféle ágazatban is lehet őket alkalmazni: mezőgazdaság, feldolgozóipar, logisztika, de még a vendéglátásban is. Kirgizisztán képzési rendszere szovjet alapokon nyugszik, így a magyar körülményekhez is gyorsan tudnak alkalmazkodni. 

Az első lépés a megfelelő munkaerő-szakértő felkeresése

Annak ellenére, hogy a magyar kormány rengeteg segítséget, támogatást adott az utóbbi időben a gördülékeny külföldi toborzásra, profi támogatásra továbbra is szükség van. Adminisztráció, munkavállalási és tartózkodási engedélyek beszerzése, utazásszervezés, tolmácsolás, HR feladatok és beilleszkedés. Ebben mind segíteni tudnak a munkaerő-szakértők a toborzáson felül. A folyamat több hónapot is igénybe vehet, ezért nem ajánlott késlekedni, minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot egy profival.

KategóriákINFÓ