Egy fél napig sem volt kint talán az a Pogányba vezető út mellé, pénteken kihelyezett felirat, amelyen trágár módon hívták fel a figyelmet a gyorshajtásra. Egészen biztosan egy helyi próbálta így figyelmeztetni az autósokat, és az is biztosnak tűnik, hogy más helyieknek üzent. A probléma tehát mindenképpen velük marad még, akkor is, ha sikerül elérniük, hogy ne száguldozzanak néhányan a faluban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Gulyáságyú Média írt arról még pénteken, hogy a szerkesztőségükhöz több olyan fotó is eljutott, amely keresetlen szavakkal (illetve egy keresetlen szóval) üzent a gyorshajtóknak. A fotó valódi volt, tényleg látható volt egy olyan, jó minőségű nyomtatással készült molinó a Pogányba vezető út mentén egy rövidebb ideig, amely a településen 50 kilométeres óránkénti sebességnél gyorsabban hajtókat veszi célba. Sőt, vélhetően azokat, akik nem csak éppenhogy átlépik az előírt maximális sebességet, hanem jóval gyorsabban mennek a lakott területen, sőt, az is valószínű, hogy leginkább célzottan azoknak szólt az üzenet, akik rendszeresen száguldoznak a faluban.

Mindez pénteken délután derült ki, illetve ezt szűrtük le akkor, amikor sikerült telefonon elérnünk Pogány független polgármesterét. Juhász Zoltán elmondta nekünk is azt, amit Gulyás Balázsnak (Gulyáságyú Média), hogy azonnal, még pénteken délelőtt eltávolították a molinót, de azt nem tudják, hogy ki helyezte ki. Sejtéseik persze vannak arról, hogy esetleg ki, vagy kik lehettek, illetve hogy nagyjából kik lehetnek azok, akik közül valaki cselekedett, felelte kérdésünkre. Egyrészt élén vita megy erről a feliratról is a község közösségi felületein, illetve magáról a helyben valóban problémát jelentő gyorshajtásról is – sajnos olyan is történt nemrég, hogy kisállatot is elütöttek a faluban.

Nem a településtáblát kell figyelni – mostanra eltávolították a gyorshajtást kritizáló, trágár molinót – Fotó forrása: Gulyáságyú Média

A polgármester arra a kérdésünkre, hogy hogyan lehet ilyen gond náluk a gyorshajtás, amikor igazából náluk nincs átmenő forgalom, amely a legtöbb helyen ilyesféle gondokat okoz, Juhász Zoltán úgy reagált, hogy azért, mert náluk helyben kell keresni azokat, akik nem bírják ki, hogy a hosszú egyenes bevezető úton csak a tábláig, avagy éppen csak a tábla után gyorsítsanak fel a lakott területen kívül megengedett sebességre vagy annak közelébe.

Amiatt is volt szomorú és mérges is kissé a polgármester, mert mint említettük is, már egy ideje téma volt náluk, hogy meg kellene fékezni a száguldozókat, különféle egyeztetéseken, több körön is túl vannak már, rendőrséggel és közútkezelővel is, de nem találtak olyan megoldást egyelőre, ami megoldaná a problémájukat. Elvetették a fizikai akadály (fekvőrendőr, akusztikai felfestés, járdasziget stb.) telepítését, az aktuális sebességet jelző LED-tábla igazából csak azokat fogja meg, akik amúgy éppen csak és figyelmetlenségből lépik át a sebességet, a telepítési költség azonban nekik ehhez képest jelentős, 1,5-2 millió forint is lehet. A rendőrség pedig nem náluk fog rendszeresen sebességet mérni, éppen a felvezetőben említettek miatt. Éppen ezért arra készültek, hogy egy kisebb, figyelemfelhívó demonstrációt tartanak, amikor valaki a maga kezébe vette az irányítás a trágár szöveggel, ez azonban szerinte nem tett jót, most biztosan egy időre elhalasztják a tervezett demonstrációt, de ez egy olyan probléma, amit nekik meg kell oldani, lehetőleg hamar és vélhetően saját maguknak. Arra, hogy ez hogyan sikerülhet, Juhász Zoltán azt mondta, hogy felvilágosítással, jó példákkal, és a közösség jó értelemben vett erejével, hogy közösen megpróbálják egymást meggyőzni arról, hogy jobb békességben élni és az efféle, tragikus esetben akár halálos baleseteket is eredményező veszélyhelyzeteket azzal elkerülni, hogy mindenki betartja a szabályokat.

KategóriákPOP