PÉCS – Egy Zala megyei gyilkossági ügyben hozott szerdán részben jogerős ítéletet a Pécsi Ítélőtábla. Az 1996-os gyilkosságért két embert ítéltek el első fokon 2016-ban. S az elsőrendű vádlott is csupán 2015-ben került rendőrkézre. A másodrendű vádlottal szemben azonban a táblabíróság szerint nem lehetett egyértelműen bebizonyítani, hogy részt vett az emberölésben.

A cikk a hirdetés után folytatódikHárom vadászpuskáért, egy tévéért és egy videóért öltek meg egy embert 1996-ban, a Zala megyében található Csapi községben. A férfit a legaljasabb elkövetési módok egyikét választották, álmában lőtték fejbe. Huszonegy éve ezt a zsákmányt mintegy 619 ezer forintra becsülték, ami akkor igen szép summának számíthatott.

A vádirat szerint az immáron 39 éves F. R. 18 évesen, 1996-ban gyilkolt. A férfi későbbi áldozatával még 15 évesen, 199-ban ismerkedett meg. A későbbi sértett nála harminc évvel idősebb  volt. A férfi és a fiatalkorú fiú közt szerelmi, szexuális viszony is kialakult, illetve sokat időztek egymás társaságában, sok közös programjuk is volt, egyebek mellett vadásztak is közösen.

A románc három évig tartott. Az elsőrendű vádlott az elsőfokú ítélet szerint ugyanis 1996 tavaszán mesélt barátjának, a nála öt évvel idősebb, ma tehát 44 éves CS. D.-nek a kapcsolatáról. Az elsőrendű vádlott legalábbis ezt adta elő, illetve azt is, hogy közösen tervelték ki a gyilkosságot, hogy utána kirabolhassák a férfit. A gyilkos fegyver a vallomás szerint a másodrendű vádlottól származott. F. R. a gyilkosság éjszakáján ott aludt a későbbi áldozat házában, majd amikor szeretője elaludt, álmában, közvetlen közelről fejbe lőtte.

A gyilkost csak 20 évvel később, 2015-ben tartóztatták le. A  korábban elásott gyilkos fegyver ugyanis csak 2012-ben, Somogy megyében. Így indult újra a nyomozás, és jutottak el három évvel később F. R.-hez. Ő beismerő vallomást is tett, majd ezt később visszavonta.

A Zalaegerszegi Törvényszék végül első fokon, nem jogerősen tavaly nyáron ítélte el 15 év fegyházra az elsőrendű vádlottat, előre kitervelten, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt. Az ő büntetését helyben hagyta szerdán a Pécsi Ítélőtábla, ezért az ítélet jogerőssé vált számára. A férfi nem is jelent meg a bíróság előtt. Az első fokon tavaly bűnsegédként 13 évre ítélt másodrendű Cs. D.-t azonban felmentették, miután nem lehetett egyértelműen bizonyítani a táblabíróság szerint, hogy szerepe volt a gyilkosságban. Tudni kell azt is mindehhez, hogy Cs. D. helyett F. R. korábban, a nyomozás során egy másik tettestársat is megnevezett.

KategóriákPOP