Az innováció és a technológiai fejlődés a létesítmények üzemeltetésénél, a bejáratok modernizálásánál is egyre inkább látványos eredményeket mutat. Az automata ajtók használata szinte már elvárásként jelenik meg, nemcsak a szolgáltató és kereskedelmi épületek, hanem az ipari területek részéről is.

A cikk a hirdetés után folytatódikTöbbféle önműködő nyílászáró érhető már el, így széles igények kielégítésére alkalmas ajtók közül válogathatunk. A FAAC Hungary Kft. automatikus tolóajtó kínálatában például találunk fokozottan energiatakarékos modelleket vagy éppen az egészségügyi intézmények igényeire szabott higiénikus bejáratokat is. Az automatizált bejáratok stílusosak, transzparensek és többféle formában elérhetőek. Nézzük a különböző variációkat és előnyeiket.

Felhasználási módok

Mielőtt kiválasztanánk az egyik modellt, mindenképp tisztáznunk kell a felhesználás módját. Nem mindegy ugyanis a beépítés helyszínének funkciója, a használat gyakorisága vagy ennél speciálisabb követelmények sem. 

A végleges döntés és a gyártásra adott megbízás előtt mindenképpen gondoljuk végig, hogy pontosan milyen funkciókat fogunk használni. Vajon a környezettudatosság vagy a biztonság a fontosabb, esetleg együtt a kettő? Egyes iparágakban a tűzgátlás beépítésére van nagyobb igény, míg máshol a higiéniai szempontok kerülhetnek előtérbe.

Új technológiai megoldások

Az innovatív megoldások az automata ajtóknál is megjelentek. Így már válogathatunk a különböző formájú bejáratok között is. Egyes irodaházak, bevásárlóközpont, exkluzív üzletek igényelhetik az egyedi alakú üvegek és tartószerkezet kialakítását, melyre már lehetőséget biztosítanak az új technológiai megoldások. A standard vagy teleszkópos változatok íves vagy szögben záródó megoldásokkal egészülhetnek ki.

Esztétikus megjelenést biztosít a padlóba rejtett és szinte hangtalan mozgató automatika, mely kiegészítő nem minden vállalkozás számára szükséges megoldás. Egyes épületeknél inkább az energiatakarékosságra helyezik a hangsúlyt, például ipari csarnokok különböző hőmérsékletű helyiségeinek elválasztásakor.

Energiatakarékos és higiénikus megoldások

Az egészségügyi intézményekben elvárás, hogy érintésmentesen tudjanak a páciensek közlekedni. A tolókocsival, betegággyal történő haladást is megkönnyíti az önműködő ajtónyitás. Már nemcsak a műtéti területeken lévő helyiségek elválasztását kell biztosítani, hanem a be- és kijáratok felszerelését is ezzel oldják meg. 

A felesleges nyitások száma is megszűnik, ezáltal pedig energiatakarékosabbá válik az épület üzemeltetése. A lehűtött vagy felmelegített levegő kevésbé tud kiszökni az épületből, ha csak annyi időre történik meg az ajtónyitás, amennyire szükségesek. A betörésvédelem szintén fontos szempontja lehet bizonyos vállalkozásoknak. Ennek hatékony megoldása az automata redőnyrácsok alkalmazása a bejáratokon.

KategóriákINFÓ