Kepes András idén ünnepli 75. születésnapját, kereken 50 éve van a pályán. Ebben a különleges évben jelent meg új regénye, a Két macska voltam. És Kepes András nevéhez fűződik a Magyar Rádióban egykor hallgatható Gondolatjel c. műsor is, és ő volt az 1980-ban indult Stúdió c. műsor alapító főszekesztő-helyettese is. És akkor még a Desszertről nem is beszéltünk.

Kepes András neve évtizedek óta összefonódott a magas minőségű kulturális újságírással és televíziózással. Éppúgy tudósított fontos filmfesztiválokról, mint Nobel-díjátadásokról, világsztárokkal készített interjúkat. Ha a rendszerváltozás utáni műsorcímeket soroljuk, akkor is több emlékezetes tévéműsorra gondolhatunk. Az Apropó után következett a Desszert című beszélgetős műsor, vagy – már a kereskedelmi televíziós időszakban – a Könyvjelző, amelyben egy-egy éven át a világirodalomra, a kortársakra és a klasszikus magyar irodalomra irányította a nézői figyelmét. De ha azt mondom, hogy Oázis, Világfalu, Különös történetek, akkor is könnyű felidézni a műsorokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikKepes András televíziós tevékenysége mellett pályája folyamán gyakran jelentkezett könyvekkel is, azonban az elmúlt bő évtizedben egyre inkább íróként lépett színre. A pécsi holnapi (november 15-i, szerdai) könyvbemutatóján Kepes András a dolgozószobája műhelytitkait osztja meg. Arról mesél, hogy sok évtizednyi televíziózás után miért döntött a szépirodalom mellett, illetve hogyan születtek könyvei, köztük legújabb regénye: a Két macska voltam. A lélektani krimik izgalmával vetekedő, érzelmes és fanyar történet főhőse a tisztesség és a bűn között ingadozik egy olyan korban, amikor a politika és az önzés felülírja az emberséget, és az „okosság” a csalás szinonimája lesz.

Kepes András pécsi könyvbemutatója november 15-én 19 órakor kezdődik a Zsolnay Negyedben, az E78-ban.

KategóriákJAZZ