A bezárás és a korlátozás miatt megváltozott az élet a Tudásközpontban is. Ez viszont nem gátolta meg az intézményt feladatai ellátásában: ha nem is az épületbően, de a parkolóból kölcsönözhetünk jó olvasnivalót az őszi estékre. Miszler Tamással, a Csorba Győző Könyvtár igazgatójával beszélgettünk.

A cikk a hirdetés után folytatódikBezárt a könyvtár és a többi intézményük is, de dolgoznak. Lehet kölcsönözni?
Két hete, a veszélyhelyzeti rendelkezés értelmében be kellett zárnunk az intézményeinket. Nem látogatható a Tudásközpont, sem a fiókkönyvtárak, és az egyetemi könyvtár sem. Tavasszal sikeres volt a Könyv(fu)tár szolgáltatásunk: előzetes megrendelés alapján házhoz szállítottuk a könyveket. A tavaszi etap után úgy gondoltuk, újra fogjuk indítani, ha ősszel a második hullám beindul. Szerettük volna fejleszteni ezt a szolgáltatást is, így jött a helybeni átvétel ötlete. Vagyis lehetséges lesz a kölcsönzés. Ugyan nem a Tudásközpontban, de az épület mögötti parkolóban: az egyik könyvtárbuszunkon keresztül fogjuk átadni a megrendelt könyvcsomagokat. Van lehetőség igénybe venni házhozszállítást is, de az egy díjtételes szolgáltatás, amely 500 forintba kerül, míg az átvételi ponton történő csomagátadás ingyenes. A szolgáltatás szerdától indul. A házhozszállításra hetente egyszer van lehetőség, szerdánként. Az átvételi ponton hétfőn, szerdán és pénteken 9-13 óra között, kedden és csütörtökön 14-18 óra között lehet átvenni a csomagokat. Ez szintén ezen a héten szerdán indul.

Járnak a könyvtárbuszok?
Nem. A könyvtárbuszos szolgáltatás lényege, hogy minden településen másfél órát áll a busz, amit az olvasók látogathatnak. Jelen helyzetben ez nem lehetséges. A kistelepülésekre, ahol könyvtárbuszos szolgáltatás van, szintén szállítunk ki könyvcsomagokat.

Fotó: Tudásközpont

Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a szolgáltatásaik elérhetők legyenek?
Régebben a rendezvényeinken a létszám korlátozásával próbálkoztunk, ezzel egy időben az online jelenlétet erősítettük., A Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon is elérhetővé tettük ezeket. A rendezvényeinket most már nyilvánvalóan nem tarthatjuk meg közönség előtt, viszont amit sikerül lebonyolítanunk, azt online közvetítjük.  

Mi történik a lejárt kölcsönzési idejű könyvekkel?
A kölcsönzési időt meghosszabbítottuk. Ahogy ebben a szolgáltatásban is, úgy a Könyv(fu)tár esetében is január 15-e lesz a lejárati dátum. A lejárt könyvek, amiket nem tudtak visszahozni az olvasók, szintén meghosszabbított határidővel rendelkeznek. Mind az olvasójegyek lejárati idejét, mind a folyamatban lévő kölcsönzéseket meghosszabbítottuk. A könyvtár biztosít könyvvisszavételt is.

A vizsgaidőszakhoz kapcsolódó szolgáltatásokat hogyan tudják biztosítani az egyetemistáknak?
A Könyv(fu)tár ponton keresztül tudnak kölcsönözni vagy rendelni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Csorba Győző Könyvtár a saját állományából tud könyvet kölcsönözni míg az egyetemi könyvtár a kampuszokon keresztül szolgáltatja a saját dokumentumait. Erről az egyetem adott ki tájékoztatást. Pillanatnyilag kettévált a szolgáltatás, habár a Tudásközpontban közös az infrastukrúra. Az egyetemi könyvtárakra némiképp más szabályok érvényesek, mint a sima közkönyvtárakra. Mi is csak a saját dokumentumainkat adjuk ki, ellenben vissza is veszünk. sőt, visszavesszük az egyetemi könyvtári könyveket is.

Mi lesz a bezárás idejére meghirdetett, de elhalasztott programokkal?
Reményeink szerint valamikor majd meg tudjuk őket tartani egy későbbi időpontban. Ez még egyeztetés alatt áll. A helyismereti konferenciánkat, amik teljesen a mi szervezésünk, reményeink szerint májusban meg fogjuk tartani. Igyekszünk mindent lebonyolítani a következő évben. 

KategóriákJAZZ