Mindezt Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke jelentette be az elmúlt percekben, írja a Média1. De még ezen túl is vannak más változások, amelyek az igazgatóságot érintik. FRISSÍTVE! A 444 azt írja, le akarták fizetni Dull Szabolcsot, hogy hallgasson.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Média1-en olvastuk, amire sajnos a korábbiak miatt lehetett számítani, hogy már nem Dull Szabolcs az Index.hu főszerkesztője. A Média1 szerint a változást, és azt, hogy a főszerkesztőt elbocsátották ma dél körül jelentette be.

Dull elbocsátását az Indexet működtető cég igazgatóságának és a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke kezdeményezte, a főszerkesztő munkaviszonyát rendes felmondással szüntethetik meg, az elmúlt időszakban történtek figyelembe vételével.

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A.

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A. – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

Bodolai további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, és bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is, akinek írásait, anyagait, a Heti Válaszban, a Hír Tv-n, a Mandineren is olvashatták, láthatták.

A turizmusba öntött NER-milliárdokról szóló új videó jó példa arra, miért szúrhatja Orbánék szemét az Index

Bodolai az Index munkatársainak egy tájékoztató levelet juttatott el, amelyben arról beszélt, hogy az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, “belső aggódás” okozta a jelenlegi feszültséget, és ez a “generált bizonytalanság” a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik. Bodolai elsősorban ezzel és a gazdasági okokkal magyarázta a főszerkesztő eltávolítását.

Juncker a rémhírterjesztő

Juncker a rémhírterjesztő – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

13.00 – Időközben az Indexen is megjelent a hír, de lényegében csak az igazgatóság közleményét hozták (hozhatták?) le

E sorokat író újságíró megjegyzése: azért milyen érdekes, hogy egy nappal a brüsszeli csúcs után lépték ezt meg, és nem például egy nappal a befejezése előtt!

Orbán Viktor reakciója a miniszterelnöki interjúkra

Orbán Viktor reakciója a miniszterelnöki interjúkra – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

14.10 – Az Index Facebook-oldalán, nem sokkal a főszerkesztő eltávolítását bejelentő közlemény közzététele után megosztottak egy olyan nemrégiben készült videót, amelyen a szerkesztőség tagjai mondják el, hogy mit is jelent számukra az Index.

FRISSÍTÉS 14.44 – 444.hu: Azt ígérték az Index főszerkesztőjének: „kap egy méltányos összeget, ha hallgat”

Nem sokkal ezelőtt jelent meg egy új cég az Index főszerkesztőjének eltávolításáról a 444.hu-n. Azt írták, hogy Dull Szabolcs kirúgása egy, a szerkesztőségen kívüli helyszínen került sor. Bodolai „pénzügyi kérdések” megvitatása címén hívta el Dullt, de a vége az elbocsátása lett. A már csak volt főszerkesztő az eset után állománygyűlést hívott össze az Index Óbudán lévő szerkesztőségében, és ott beszámolt a történtekről. Mire azonban a kirúgott főszerkesztő visszaért a szerkesztőségbe, az indexes munkatársak már olvasták a kiadó közleményét, és a sajtóban is megjelentek a döntésről az első cikkek.

A 444.hu egy felévételt is közölt az állománygyűlésről, és az alapján is azt írta, hogy Dull Szabolcs beszámolt a találkozó részleteiről, majd elmondta, hogy

“Bodolai felajánlott neki egy rendkívül méltányos összeget a hallgatásáért cserébe, azaz ha közös megegyezéssel távozik a vállalattól”. 

Ezt viszont őt az állítása szerint nem fogadta el – és a kiadó közleménye is menesztést és frendes felmondást említ. Dull azzal zárta mondandóját, hogy: “Ne hallgassunk!”

A 444 azt írja, hogy Dull Szabolcs azt tanácsolta a jelenlévőnek, hogy az előző főszerkesztő, jelenleg vezető szerkesztő, Tóth-Szenesi Attilával (TSZA) beszéljenek, mielőtt döntést hoznak a jövőjükről. Dull szerint nem Bodolai önálló döntése az, hogy kirúgta őt, és úgy beszélt erről, mint ami a jelenlévők előtt is tényszerű állítás.

A teljes videót és a leírását a 444.hu cikkében olvashatják.

15.00 – Az Index szerkesztősége is megjelentetett egy közleményt, amelyben kimondják: nem elfogadható számukra a Dull Szabolcs menesztésére adott magyarázat

Ez a döntés számunkra elfogadhatatlan – írják az Index név alatt és számos újságíró által (a lista frissül) aláírt véleménycikkben.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült” – fogalmaznak.

Az igazgatóság elnöke, Bodolai László arra hivatkozik, hogy a főszerkesztő kiszivárogtatott egy döntéselőkészítő anyagot, és az utóbbi napokban (Dullnak) nem volt módja kontrollálni vagy megállítani a belső folyamatokat. Amiről azonban az Index újságírói szerint Bodolai beszél – az Indamedia által felkért tanácsadóknak az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása – egy hónappal ezelőtt történt.

Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett.

„Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni.”

„Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

16.15 Média1: Felmondáson gondolkodnak újságírók és szerkesztők

A Média1 értesülése szerint az Index több újságírója és szerkesztője is azon gondolkodik, hogy a történtek miatt benyújtja a felmondását.

Amúgy ez várható volt, de attól tartunk, hogy ez a lehetséges forgatókönyv nem volt ismeretlen a szálakat mozgató emberek előtt, és attól is tartunk, hogy ez nincs is nagyon ellenükre.

16.20 És mire Orbán Viktor Úr felébred, valamilyen szempontból mindenképpen új helyzet lesz a magyar médiában

Orbán Viktor egy igazán veszélyes kormányról

Orbán Viktor egy igazán veszélyes kormányról – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője, az Index.hu egyik alapítója és korábbi főszerkesztője írt véleménycikket az Indexről – ajánljuk:

A láncra vert Index – 444

Úgy tűnik, tíz évnyi kínlódás, óvatos pórázrövidítgetés után az előtérhatalom elszánta magát: láncra veri az Indexet. Index.hu nevű weboldal lesz még ezután is, valószínű. (Bár nagyon nagy összegben talán mégsem érdemes fogadni, lásd a Népszabadság esetét.) Jó esetben kormánykritikus cikkek is lesznek rajta időnként, de az állampárt közvetlen politikai kontrollja már nyilvánvaló.

22.10 – Dull, Bodolai, Index-szerkesztőség

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.” – ezt Dull Szabolcs elbocsátott főszerkesztő írta közleményében, amelyet az Index.hu közölt le.

Bodolai László is válaszolt arra az Index-állománygyűlésen készített videóra, illetve az azon beszélő Dull Szabolcs szavaira, amelyen a volt Index-főszerkesztő arról beszélt, hogy meg akarták vásárolni a hallgatását, és ezt Bodolai ajánlotta fel neki.

Sem zsarolás, sem nyomásgyakorlás, sem elhallgattatás nem történt, közölte szerdán délután Bodolai a Pesti Hírlapnak adott nyilatkozatában. A Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy emlékszik, hogy egy, az üzleti életben bevett ügymenet zajlott le.

„Felajánlottuk neki a jogszabályok által rögzített módon a közös megegyezéssel történő felmondást. Ebben természetesen szerepelt titoktartási nyilatkozat, de épp olyan, amilyet bármelyik cég használ. Közös megegyezés esetén természetesen végkielégítés is jár a munkavállalónak. Dull Szabolcs egy órás gondolkodási időt kért, majd ezt követően jelezte, hogy nem akarja a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, a rendes felmondást fogadja el” – nyilatkozta.

 Dull Szabolcs főszerkesztő azon állítása, hogy elbocsátásakor az Index.hu Zrt. igazgatósága „méltányos összeget” ajánlott fel neki, a hallgatásáért cserébe.

Bodolai például a Média1-nek is elküldte egy közleményét, amely arra Dull kijelentésre vonatkozik, hogy gyakorlatilag megzsarolták a főszerkesztőt:

„Ezt a fenti állítást határozottan cáfolom! Sem tőlem, sem a vezetőség más tagjától nem kapott ilyen ajánlatot, felé ilyen kérés nem hangzott el. Amit felajánlottam neki, az az, hogy az eddigi munkáját méltányolva – neki és szerkesztőségnek elmondott indokokat mérlegelve –  közös megegyezéssel váljunk el egymástól” – írta.

„Ezt a fenti állítást határozottan cáfolom! Sem tőlem, sem a vezetőség más tagjától nem kapott ilyen ajánlatot, felé ilyen kérés nem hangzott el. Amit felajánlottam neki, az az, hogy az eddigi munkáját méltányolva – neki és szerkesztőségnek elmondott indokokat mérlegelve –  közös megegyezéssel váljunk el egymástól” – írta.

A Média1 úgy tudja, hogy már negyven újságíró gondolkodik azon, hogy feláll. Arról egyelőre nincs híre a Média1-nek sem, hogy ha az érintettek valóban távoznak, merre folytatnák karrierjüket. Ez nem is egyszerű kérdés, folytatja már elemezve a helyzetet a lap, hiszen mint megjegyzik, mostanra alig maradt kormányfüggetlen lap a magyar médiapiacon. Lehetséges út lehetne még egy új médium megalapítása is, de ez szintén nagyon nehéz, pláne a jelenlegi médiapiaci helyzetben.

KategóriákMETÁL