Az új közgyűlés megalakulása után tartott borús hangulatú sajtótájékoztatót a Fidesz és ÖPE-KDNP, ahol Hoppál Péter mellett az új frakcióvezetők, és Vári Attila is értékelték a délelőtt eseményeit.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter festménykölcsönzésről országosan is elhíresült képviselői irodájában tartott helyzetértékelő sajtótájékoztatót az immár ellenzéki szerepbe kényszerült választási szövetség. Aminek a tagjai, a korábbi várakozásokkal ellentétben nem egy frakciót alakítottak. A Fidesz négy képviselőt rakott egy csoportba. Egy helyi specialitás is napvilágot látott ma: a korábban sosem létező, a választóknak sosem kommunikált ÖPE-KDNP formáció három képviselőből álló csoportot hozott létre és alakított “önálló” ellenzéki frakciót.

Hoppál Péter bemutatta a frakciókat, frakcióvezetőket és kiemelte, hogy tiszteletben tartva a pécsiek választáson kifejezett szándékát, most ellenőrző funkciót, “szakmai kontrollt” fognak betölteni a közgyűlésben. Az országgyűlési képviselő adok-kapoknak nevezte az elmúlt napok nyilatkozatháborúját és a mai közgyűlés több mozzanatát is.

Vári Attila, a Fidesz volt polgármesterjelöltje, friss képviselője saját bevallása szerint nagyon rossz hangulatban távozott a mai, ünnepinek szánt közgyűlésről. A politikus nem szeretné, hogy politikai hadszíntérré változzon a közgyűlés. Két napirendi pontot emelt ki: a túlóra lehetőségének elvétele az önkormányzati cégek dolgozóinál jelent bevételkiesést, és a bizottsági helyek számának kiosztását is méltatlannak érezte a képviselő. A demokrácia kényes kérdéseit feszegeti ezzel az új városvezetés a fideszes politikus szerint, akinek egyelőre kérdéses a jövője.

Csizmadia Péter a Fidesz frakcióvezetőjeként a közgyűlésen elhangzottakra erősített rá. A pénzügyi és ellenőrző bizottság elnöki tisztségét ellenzéki képviselőként megkapó politikus (Ilyenre gesztusra nem nagyon volt példa a fideszes időkben, a most megszüntetett alelnöki pozíciókban lehettek csak ellenzékiek. – a szerk.) szerint nagyon kevés helyet kaptak a bizottságokban, ami nem tükrözi a választás eredményét. Külön kiemelte a pécsi értéktár bizottság eltörlésének problematikáját. A képviselő azt is sajnálta, hogy a bizottságokban egy főre csökkent az ellenzéki helyek száma, kivétel ez alól a pénzügyi és ellenőrzési bizottság. Csizmadia Péter véleménye szerint erre nem kapott valós választ Péterffy Attilától.

Kővári János, az ÖPE-KDNP-frakció vezetője egyenesen banánköztársaságot emlegetett, mivel az ellenzéki szövetségben résztvevő pártok külön frakciókat alakítottak. A belváros képviselője továbbra is azt állítja, hogy a választókat ezzel megtévesztették. Ezután – önmagának némileg ellentmondva – Kővári azt azért elismerte, hogy a pártok a kampányban ezeknek a frakcióknak a megalakításának a tényét elmondták. Arra nem tért ki, hogy a helyi sajátosságnak számító külön ÖPE-KDNP frakció alakítása technikailag mennyiben tér el a Mindenki Pécsért színeiben induló pártok frakcióalakításától.

A Szabad Pécs azt szerette volna megtudni Hoppál Pétertől, hogy milyen következtetéséket vontak le a választási vereségből a helyi Fideszben és hogy lesznek-e személyi változások? Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy természetesen értékelték a választások eredményét. Első körben az elnökség, de majd a helyi Fidesz közgyűlése is megteszi ezt. Tisztújítás három hónappal ezelőtt történt, de a választással kapcsolatos feladatok elvégzése tükrében újra értékelni fogják a szerepeket.

Bár a fideszes-öpés politikusok következetesen 22 ezer rájuk szavazó választót említettek a sajtótájékoztatón, valójában 21 319-en szavaztak Vári Attilára, azaz a matematikai szabályait figyelembe véve 21 ezret kellene mondani. Egyébként az egyéniben indult képviselőkre leadott szavazatokat összeadva ennél is kevesebb szavazatot gyűjtöttek be a Fidesz-KDNP-ÖPE választási szövetség jelöltjei: a 20 ezret sem érték el. Ahogy ebben a cikkünkben rámutattunk a tényekre.

Az értéktár bizottsággal kapcsolatban megkerestük a kulturális bizottság új elnökét, Horváth Tamást, aki elmondta, hogy bár a szervezeti és működési szabályzatban valóban nincs nevesítve az értéktár bizottság, de a feladatkör nem szűnik meg, hiszen az új városvezetés is elkötelezett a pécsi értékek mellett.

A sajtótájékoztatóról egyébként egy véletlennek köszönhetően szereztünk tudomást – mert meghívót, ahogy korábban úgy most sem kaptunk -, de jeleztük, hogy a jövőben is szívesen veszünk részt az új ellenzéki frakciók hasonló eseményein.

KategóriákMETÁL