5-700 ember vett részt a ma esti pécsi kormányellenes tiltakozáson. A fáklyás felvonulás a Barbakántól indult és a Kossuth téren ért véget.

5-700 ember vett részt a ma esti pécsi kormányellenes tiltakozáson. A fáklyás felvonulás a Barbakántól indult és a Kossuth téren ért véget.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Momentum Mozgalom által szervezett megmozdulás fókuszában ugyan elvileg a „rabszolgatörvény” állt, de valójában – ahogy a budapesti demonstrációk is – pillanatok alatt általános kormányellenes megmozdulássá vált. A menet élén a profi momentumos, füstbombával felszerelkezett aktivisták diktálták az iramot és adták meg rigmusaikkal az alaphangot, és adtak újra és újra irányt és lendületet a belvároson át  tömegnek, amiben láttunk LMP-s aktivistákat, MSZP-s és jobbikos politikusokat is.

Orbán, takarodj!, Mocskos Fidesz, Demokráciát!, Diktátor, Nem félünk, Túlórázni jöttünk, ezek voltak a leggyakrabban visszatérő skandálások.

A menet gyorsan haladt, volt lendület és hangerő, közben többen is csatlakoztak a tömeghez, az elöl haladók időnként, kisebb tereken megálltak, bevárták a többieket, ugráltak kicsit, „Ki nem ugrál, Tiborcz István, hej, hej!”, aztán mentek tovább.

„Úgy kell tüntetni, ahogy a franciák” – mondta egy terepmintás nadrágban lévő huszonéves srác a társának mögöttem. Ezt egy hete még megmosolyogtam volna, most már nem tűnik teljesen irreális elgondolásnak. 

A Kossuth téren Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mondott beszédet. Többek között arról beszélt, hogy valami megmozdult az országban, ezt nem csak az elmúlt napok tüntetései mutatják, hanem az az aktivitás is, amit az európai ügyészséghez való csatlakozás érdekében elindított aláírásgyűjtésen tapasztalt. Az utcai tüntetésekről annyit mondott: nem biztos, hogy mindig a törvényes keretek között fognak maradni, de „a közpénzlopás sem törvényes”. Ahogy fogalmazott, a rendszer zsoldosai azok a propagandisták, akik hazugságokat terjesztenek, embereket járatnak le napról napra.

Bár az eredeti vonulási tervben nem szerepelt, a tüntetők meglátogatták a Dunántúli Napló belvárosi szerkesztőségét is. Matricákat ragasztottak az ajtóra és tojással dobálták meg a bejáratot.

KategóriákMETÁL