Megjelent pénteken a Magyar Közlönyben a négy, újonnan kialakított régiós magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosok kinevezése. Mikes Éváé a Dél-Dunántúl, de a volt szegedi polgármester-jelölt is kapott új pozíciót.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány Palkovics Lászlót nevezte ki az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosává. Navracsics Tibort az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa lett. Botka László elbukott szegedi kihívója, Nemesi Pált megkapta a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosi posztját.

És ahogyan arról a Szabad Pécs is beszámolt, az egykori fideszes pécsi alpolgármester, Mikes Éva lett a dél-dunántúli befutó.

„A  Kormány (…) dr. Mikes Évát a  Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztossá (…) nevezi ki.” – olvasható a másik három kinevezettről szólóhoz hasonlóan a friss Magyar Közlönyben.

Ami viszont változott a korábbi hírekhez képest, az az, hogy Mikes Évának nem négy, hanem három megyéért kell felelnie, a “hagyományos” Dél-Dunántúlért, Baranyáért, Somogyért és Tolnáért. Vagyis Zala mégsem hozzá került. Ami azért is nagyon érdekes, mert ezt végül Navracsics Tibor kapta meg, aki így összesen hat megyének lett a fejlesztési kormánybiztosa.

A feladatokról azt írták, hogy a kormánybiztos figyelemmel kíséri a Gazdaságfejlesztési Zónát érintő ágazati európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztési koncepciók, tervek előkészítését és végrehajtását; tájékozódik a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről; véleményezi a  Gazdaságfejlesztési Zónát érintő fejlesztési terveket – ideértve a  turisztikai fejlesztési térség tervezésével és a  tervezett turisztikai projektekkel kapcsolatos dokumentumokat is –, valamint a  Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséhez kapcsolódó, európai uniós és központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések tervezeteit; a döntésre, illetve annak előkészítésére jogosultnak javaslatot tesz fejlesztések megvalósítására; részt vesz a feladataihoz kapcsolódó kormányzati egyeztetéseken.

Fontos rész, hogy

„az egyes tervek és koncepciók véleményezése körében együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel”.

A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök a Miniszterelnökséget vezető miniszter útján irányítja, és a Miniszterelnökség szervezetében működő, legfeljebb hétfős titkárság segíti.

A Megyeházán kaphat irodát

„A Kormány (…) felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az érintett megyei közgyűlés elnökével együttműködésben tegye meg a  szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy Pécs Megyei Jogú Városban – lehetőség szerint a  megyeházán – irodahelyiség kerüljön biztosításra.”

A régiós fejlesztési kormánybiztosokat kinevező határozatok a közzétételt követő napon lépnek hatályba – azaz a nevezettek szombattól régiós fejlesztési kormánybiztosok.

KategóriákMETÁL