Ellenzéki vélemények szerint túl sok a furcsaság és a kérdőjel a pécsi választási kerületek átszabása után.

A cikk a hirdetés után folytatódikKözismert, hogy a Fidesz 2010-es kétharmados győzelme után úgy alakította át az orszűggyűlési választókerületeket, hogy az neki jó legyen. A későbbi sikereik oka nyilván nem csak ez volt, de ez is.

A lakosságszám drasztikus csökkenése miatt 19 helyett már csak 18 egyéni választókerület lesz Pécsett az őszi helyhatósági választáson, így muszáj volt hozzányúlni a választókerületekhez. A Fidesz a városban közel sem annyira erős, mint országosan, Pécset azon a városok között említik rendre, ahol az egységes ellenzéknek komoly esélye van legyőzni az onkormányzati választáson a kormánypártot.

Az új körzetek közül több elég furcsán lett kialakítva.

Nemes Balázs, a Momentum pécsi származású szóvivője Facebook-oldalán a következőket írta nemrég:

“Teljesen életszerűtlen, abszurd helyzetek alakultak ki a választókerületek határai tekintetében. A Belvárosban és Kertvárosban különösen rossz a helyzet. -Ötletszerűen dobálgattak ide-oda néhány háztömböt a kívánt eredmény elérése érdekében.”

Nemes egy példát is említ: “Semmilyen településszerkezeti, várostörténeti szempont nem indokolja, hogy a várfalon belüli szűken vett belváros ne ugyanahhoz a választókerülethez tartozzon. Mégis kihasították belőle a délnyugati negyedét, mert csak.” (A fotón ez a fekete terület, beékelődve a lila körzetbe.)

A politikus szerint a Fidesz a körzetek átrajzolásával nem fog eredményt elérni, mert a “pécsi ellenzék egységes és eltökélt”.

Ezen a linken böngészhető a Helyi Választási Iroda körzethatárok átalakításával kapcsolatos döntése és indoklása.

KategóriákMETÁL