PÉCS “Tisztelet és szolidaritás Gulyás Mártonnak, valamint Varga Gergelynek” – ezzel a Facebook-üzenettel indokolta meg Böszörményi István szobrász azt, hogy az egyik Pécsett kiállított alkotását csütörtökön leöntötte festékkel. Mindeközben Pellérd polgármestere is üzent a maga módján Gulyásnak: azt írta ki Facebook-oldalára, hogy ?szarul fogja megélni. Dolgozni egy liberális fajankónak ??? … Anyucika és Apucika eteti, zabáltatja és mossa a szaros gatyáikat, míg Ők mocskolják az országot?.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt is mondta bejegyzésében, hogy nem kíván az előtérbe kerülni, egyelőre ennyit tehetett, “hogy ne mehessünk el szótlanul a gyalázat mellett”.

A Szabad Pécs kérdésére pénteken Böszörményi István úgy fogalmazott, hogy a részéről ez a minimum? ?a festék pedig mostantól kezdve a szobor elidegeníthetetlen része, esetleges eltávolítását természetesen rongálásnak tekintem?. Majd azt  közölte, hogy szerinte még sok-sok festékre van szükség ahhoz, ?hogy megtisztítsuk a hazát?.

Böszörményi István Szíriusz B 2006 című mészkő szobra az Aradi úton, a Pécsi Székesegyház mögötti sétányon található. Böszörményinek már nem ez az első közéleti tiltakozó akciója, az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor 2014 novemberében az egyik pécsi sétálóutcában, a pécsi városháza aljában felállított Weöres Sándor-szobrot annak avatásán liszttel leszórta, így tiltakozva Tiltakozva Kligl Sándor silány minőségűnek tartott  szobra, s az ellen, hogy a pécsi városvezetés mindennemű pályázattatás és valós szakmai egyeztetés nélkül rendelte meg a kiállított szobrot.

Mindeközben egy másik univerzumban

Gulyás Mártonék ügye egy baranyai polgármestert is megihletett. A Pécs mellett található Pellérd község hivatalosan fügetlenként induló polgármestere, Tajti Zoltán, az országban több helyütt is hangszerüzleteket üzemeltető Tajti Music tulajdonosa igencsak keményen nekiment a Sándor-palotát megdobáló civileknek. Saját Facebook-oldalán azt írta, idézzük: ?Jé, ennek a hülegyereknek munkába kell járnia ??? Ezt szarul fogja megélni. Dolgozni egy liberális fajankónak ??? Nincsenek Ők ehhez szokva. Anyucika és Apucika eteti, zabáltatja és mossa a szaros gatyáikat, míg Ők mocskolják az országot, aki eltartja és nem olcsó pénzen taníttatta Őket. Tiszteletlen fajankók.?

500 óra közmunka

Mint ismeretes a civil aktivista, ex-krétakörös Gulyás Mártont gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta a Budai Központi Kerületi Bíróság garázdaság és rongálás miatt, mert az egyik budapesti lex CEU-ellenes tüntetés után a köztársasági elnöki székhely, a Budai várkerületben található Sándor-palota épületére festékes flakonokat dobtak. A bíróság Gulyás Mártont 300 óra, fizikai munkakörben eltöltendő közérdekű munka büntetéssel sújtotta, míg a másik vádlottnak, Varga Gergőnek 200 órányi közérdekű munkát kell majd végeznie.

KategóriákMETÁL