Több mint hétszázan jelezték részvételüket a Facebookon, de jóval többen jöttek el. Legalább ezren vannak. A helyszínen vannak kollégáink, Babos Attila és Gűth Ervin.

Több mint hétszázan jelezték részvételüket a Facebookon, de jóval többen jöttek el. Legalább ezren vannak. A helyszínen vannak kollégáink, Babos Attila és Gűth Ervin.

A cikk a hirdetés után folytatódik



17.45: Nem világítanak hetek óta a lámpák a Barbakánnál, ahol gyülekeznek a mai demonstráció résztvevői. Az a pletyka terjeng, hogy ez nem véletlen, aminek azért nem túl nagy a valószínűsége, de mindent elmond a mai közállapotokról.

Gyülekeznek a Barbakánnál

17.50: Nagyjából százan vannak a tüntetés előtti ellenzéki flashmobon. Kövessék élő közvetítésünket a Facebookon:

18.05: Pécsi politikusok beszéltek eddig a Barbakánnál. Rövidesen kezdődik a felvonulás, 400-an biztosan vannak, elég valószínű, hogy mire a Széchenyi térre ér a tömeg, meglesz a múltkori létszám. Az útvonal: Aradi-Ágoston tér-Majorossy-Király utca-Széchenyi tér. A téren lesz a tüntetés.

18.30: Most indul a menet, amit megint a momentumosok vezetnek, a tömeg élén vonul például Nemes Balázs, a mozgalom pécsi származású politikusa. Ott van a menetben Péterffy Attila, a pécsi erőmű volt igazgatója, aki független polgármester-jelöltként indul az őszi helyhatósági választáson Pécsett. Tudósítóink szerint 1000-en vannak.

Újraindult élő Facebook-közvetítésünk:

18.40: Az Alagútnál a tömeg. Zúg az Orbán, takarodj! és a Mocskos Fidesz!

19.00: Sokan eleve a Széchenyi térre mentek, ott várják a menetet, ami perceken belül odaér. Az alagútnál készült fotókon látszik leginkább, milyen sokan is vannak.

19.09: A Király utcán vonul a tömeg. „Gyertek velünk!” „Fidesz-maffia!” Élő videónk:

19.17: Nemes Balázs (Momentum) a Széchenyi téren: „eljött a változás ideje, csak összefogással lehet valamit elérni.” A belső része tele van a térnek, 1000-1500 ember. Elhangzanak a követelések. Nemes Balázs: „erősebbek, szervezettebbek és kitartóbbak vagyunk, küldhetik a verőembereket, ez a mi otthonunk és nem fogjuk hagyni, hogy ellopják. 2019 az ellenállás éve.”

Élő videónk a térről:

Benke Norbert helyi szakszervezeti vezető: „2019-ben harcolni kell a napi 8 óra munkáért, és ezért csőcseléknek neveznek minket.” Időnként felhangzik az Orbán, takarodj! Benke arról beszél, hogy a munkavállalók a túlóratörvény miatt kevesebbet lesznek a családjukkal, kevesebbet fognak tudni pihenni. A szakszervezetek követeléseit olvassa fel, többek között, hogy módosítsák a munka törvénykönyvét, vonják vissza a rabszolgatörvényt, emeljék kétszámjegyűre a minimálbér-emelés mértékét egy év alatt. Azt mondja, ha mindez süket fülekre talál, akkor január második felében elkezdődnek a szakszervezeti akciók: ipari parkok lezárása, félpályás útlezárások, munkahelyi sztrájkok. Ezért azt kéri, hogy az emberek lépjenek be a szakszervezetekbe. Vége kell, hogy legyen az őrületnek, zárja beszédét.

19.29.: Péterffy Attila független polgármesterjelölt: „Össze kell kapaszkodnunk, hogy onnan fentről is jól látszódjon az erőnk. Európai, magyar, demokrata, pécsi vagyok. Voltam beosztott és vezető is, évtizedeket húztam le a pécsi erőműben. Rajtunk múlnak a mindennapok sikerei. Ahol nincs együttműködés, ott a város is sodródik. Itt az egyéni számítás eddig fontosabb volt, mint a közösség gyarapodása. Kiskirályok vannak, felelős vezetői nincsenek a városnak. Ezért hagyják el a fiatalok a várost. Pécs csodálatos értékei pusztulnak, a 2014. évi konszolidáció után újra 10 milliárd forintos adósságot halmoztak fel. Mindenkire közel 100 ezer forint adósság jut. Nincsenek új munkahelyek, de a meglévőket is kiutálják innen. Egyéni érdekek mentén költik el a közpénzt. A saját ígéreteiket sem tartják be. Hol van az új vásárcsarnok, hol van az élményfürdő? Felelős gazdára van szükség. Ez kell az országban és Pécsett is. Eljött az ideje, hogy olyan gazdái legyenek ennek a városnak, akik az egyéni érdekeik helyett a közösségéit helyezik előtérbe. Olyan Pécset szeretnénk, ahol új, modern munkahelyeket hozunk létre, ahol a közpénzeket szigorú gazdálkodás mellett költik el. Ne egyik napról a másikra éljen a város! Ne fordulhasson elő, hogy buszaink beszerzésén fideszes politikusok nyerészkednek. Munkára jelentkezem, hogy része legyek a változásnak. Hogy talpra állítsuk a várost, az kell, hogy saját magunkban fogalmazzuk meg a változás iránti igényt. Kezdeményezem, hogy a pécsi közgyűlésben az ellenzéki képviselők nyújtsanak be határozati javaslatokat, melyek célja, hogy az önkormányzati cégeknél tilos legyen alkalmazni a rabszolgatörvényt. Derüljön ki, kik azok, akik rabszolgaként és kik azok, akik partnerként tekintenek a pécsiekre. Gyarapodó, modern, élhető nagyvárossá kívánom tenni Pécset, hogy újra büszkék lehessünk arra, hogy pécsiek vagyunk. Hajrá Pécs!”

Nemes Balázs: a Momentum Péterffy Attilát támogatja az őszi választásokon.

Kunszt Márta (DK): a DK is Péterffy Attilát támogatja.

Gulyás Emil (MSZP): az MSZP is Péterffyt támogatja.

Nemes Balázs: január 18-án újabb demonstráció lesz Pécsett, az Eozin menet, aminek mottója a KDNP jelmondata lesz, azaz a „Több fényt!”. Arra kért mindenkit, hogy világító eszközöket hozzanak a tüntetésre.

19.45: a tüntetés hivatalos része és élő tudósításunk lezárult.

Kiemelt fotó: Pál Zsombor

Fotók: Gűth Ervin

Videók: Babos Attila, Gűth Ervin

KategóriákMETÁL