JEGYZET – Eredetileg ahhoz akartam jegyzetet írni, hogy az Auróra három millió forintot gyűjtött Szilágyi István színművésznek. Mert az ugye önmagában elég nonszensz, hogy a nemzet ?Lópici Gáspárja? kvázi éhezik, erre egy, a tarhálásról és igénytelenségről ismert életstílushoz köthető punk zenekar, valamint annak rajongói adnak (és nem kérnek) pénzt. Ez pont a szürreális és a zseniális határán mozog, tehát mindenképp szót érdemel. De aztán megláttam egy másik hírt, nevezetesen, hogy átadták a ?Glamour Women of the year? díjakat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kategóriák a következők voltak: az év divattervezője, énekesnője, színésznője, kiegészítő tervezője, közösségimédia-sztárja és lakberendezője. Attól teljesen függetlenül, hogy kik kapták az elismerést, itt már felfutott egyszer a szemöldököm, de igazán akkor rendeződött végleg a vérnyomásom egy nem normális szinten, amikor a cikkben megemlítették, hogy az átadón ?olyan központi témákat? boncolgattak, mint az üvegplafon jelenség, a női egyenjogúság, vagy a női szerepek és karrierlehetőségek.

Na, ezt ne. Ha van bármi, ami tökéletes mintapéldája a felsorolt jelenségeknek, akkor az éppen maga a díj és annak minden körülménye!

Ha esélyegyenlőségről, női egyenjogúságról beszélünk, akkor ?Év embere? díjat kellett volna átadni, és azon belül nyerhetett volna nő – már persze, ha az adott kategóriában jobb teljesítményt ért el, mint az összes többi nő és férfi. De nem. Nőknek külön női díj.

Női szerepek? Minden híradás az esemény után arról szólt, melyik díjazott milyen ruhában lépett színpadra, milyen volt a dekoltázsa – hogy az adott kategóriák szerepe miért fontos, vagy az adott nő pontosan hogyan nyújtott kiemelkedő munkát, arról egy szó sem esett. Ez mondjuk ?csak? annyiban a Glamour hibája, hogy a kategóriákat ők találták ki, és meg sem próbálták tematizálni a díjakról szóló diskurzust.

És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz: női karrier. Énekesnő, meg divattervező? Ennyi? Tényleg? Se egy politikus, egy bankár, egy ügyvéd, egy óvónő, egy szakember, egy eladó, egy kiváló gyári munkás, vagy egy példás családanya? WTF?

Szerintem a Glamour jobban tenné, ha megmaradna annak, ami: a szépségtippek, a sztárok, a divat magazinjának, ahelyett, hogy a gender studies egyes elemeinek önjelölt prófétája akar lenni. És akkor a kutya sem bánja, ha díjakat oszt ki különböző kategóriákban. De ne csináljon karikatúrát abból, amit nők milliói napi szinten húsba vágóan élnek meg, amikor nem alkalmazzák őket, átnéznek rajtuk, kevesebb fizetést kapnak, akiket bántalmaznak, megfélemlítenek, kihasználnak női mivoltuk miatt. És főleg ne tűzzön a zászlajára nemes eszméket, miközben ő maga két lábbal tapos rajtuk.

Amúgy ezennel én is kiosztom az év nője díjat. A hölgy képét minden nő azonnal láthatja. Csak nézzen tükörbe.

KategóriákMETÁL