Mindezt a Momentum pécsi elnökeként jegyzett Facebook-posztban jelentette be vasárnap este a magát az előválasztáson is megméretni kívánó, azaz országgyűlési képviselőséget is ambicionáló politikus. Mint ismert a Fidesz oltásellenességgel vádolja az (általuk csak baloldalnak hívott) ellenzéket, amelynek vezetői nemrég egy oltásra buzdító videót is készítettek.

A cikk a hirdetés után folytatódikIgaz, abban ahelyett, hogy valóban csak az oltásra (“oltakozásra”) szólítottak volna fel, a fő üzenet mellett arról is beszéltek, hogy szerintük mit rontott el a kormány a járványügyi intézkedésekben. Merthogy az oltásban jól áll az ország, sőt kiemelkedően jól, de arra már korántsem lehetnek büszkék Orbánék, hogy milyen más számokat jelentenek nap mint nap, kiemelten a járvány halálos áldozatainak a számait tekintve, amint arra egy minapi, a 444 egyik cikkére hivatkozva írt cikkünkben hivatkoztunk is, amelyben a friss koronaszámok mellett arról is írtunk, hogy pl. Dániában mennyire más jelenleg a helyzet.

Nemes Balázs kezdeményezése mindenesetre, ha össze is jönne, ami az elmúlt évek gyakorlata alapján, nagyon finoman fogalmazva, nem valószínű, ebben a videóban már a fentivel ellentétben nyilván kizárólag az oltásra való buzdításra helyeznék a hangsúlyt. Csakhogy valószínűleg Nemes Balázs is figyelemfelkeltésnek és önmagában való ellenpontozásnak szánta inkább ezt a bejelentést, mintsem bízhatott abban, hogy majd pont Hoppál Péter lesz az, aki egy közös videóban áll ki, ezzel szembehelyezkedve a Fidesz által az elmúlt napokban folyamatosan szajkózott narratívával, miszerint az ellenzék oltásellenes. Ami persze hazugság, hiszen nem oltásellenesek voltak, hanem arról beszéltek, hogy az Európai Unió Gyógyszerügynöksége által jóváhagyott vakcinákkal kellene oltani. Ami nem oltásellenesség természetesen. Az “esélyekről” sokat elárul, hogy Hoppál épp néhány napja beszélt egy posztban “az oltásellenes baloldalról”.

Az biztos, hogy a magyar kormány azzal a lépéssel tudott magas oltási számokat hozni, hogy elsőként hozott be egy EU-s tagállamba orosz és kínai vakcinát és kezdte el oltani a lakosságot azokkal is, annak ellenére, hogy az EU-s gyógyszerengedélyezésen ezek nem estek át (a hazai, nemzeti engedélyeket, természetesen, megkapták, más kérdés, milyen gyors procedúra után). Kapcsolódó hír viszont, hogy a Telex éppen egy mai cikkben írt arról, hogy Kínában a járványügyi központ vezetője kezdte el dicsérni a “nyugati” harmadik generációs, úgynevezett mRNS-vakcinákat (Pfizer/BionTech, illetve Moderna), és beszélt arról, hogy az inaktivált, azaz elölt víruson alapuló, hagyományos, elsőgenerációs kínai vakcinák nem olyan hatásosak, így szükség lehet gyakrabban oltásra, több emlékeztető oltásra, esetleg a vakcinálási folyamatba bevonni más vakcinát.

Visszatérve Nemes Balázs bejegyzésére, a Momentum politikusa az alábbiakat írta:

„A Momentum pécsi elnökeként arra szólítom fel Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselőt, hogy közös videóban álljunk ki amellett, hogy minden magyar oltsa be magát! Ha fontos a kormánynak az oltási hajlandóság növelése, csináljunk úgy, mint egy normális, nyugati országban: politikai háborúzás helyett ösztönözzünk közösen a védőoltások beadására.Az oltásra regisztáltak száma ugyanis még mindig 4 millió alatt van, miközben a halálos áldozatok száma naponta több százzal nő. Nincs most ennél fontosabb nemzeti ügy. Tegyük félre a pártpolitikát, és mentsük meg közösen több ezer magyar életét.”

Hogy fog-e a bejegyzésre Hoppál reagálni bármi módon? Ezt nem tudjuk. Nagyjából két órával Nemes Balázs posztja után, e cikk készültekor még nem tette meg, a saját politikusi Facebook-oldalán legalábbis nem.

Van azonban egy korábbi mai bejegyzése, ami egyszerre illik jelen helyzetünkhöz és a mai naphoz, hiszen ma József Attila születésnapja, április 11-e van, ami A magyar költészet napja is évtizedek óta. Erre a napra Hoppál Péter maga mondott el egy verset, sőt egy József Attila-költeményt, melynek címe: Istenem. Jobb és újabb poszt híján Hoppál Péltertől most ezt mutatjuk meg.

KategóriákMETÁL