KOMLÓ – Tovább csökkent az óvodás korú gyerekek száma a városban, ezért várhatóan összevonnak két óvodát a szilvási városrészben (a ?Felsőszilvási? Óvoda az ?Alsószilvási? Óvodába költözne). Emellett öt csoport helyett csak négy indulna összesen, emiatt sokan attól félnek, hogy az így kialakuló nagy létszámú csoportokban a szakmai munka ellehetetlenül. Úgy tudni, már eddig is problémát okozott a szűkös hely, ez pedig csak fokozódna az új helyzetben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tervezett változtatással kapcsolatban sok kérdés felmerült, többek között az is, mi lesz az üresen maradó épülettel. Polics József (Fidesz) polgármester a 7300.hu kérdéseire válaszolt.

?  Érdeklődnénk, mikor várható végleges döntés?

 1. J.: Végleges döntés a beiratkozások után a májusi testületi ülésen lesz terveink szerint.

? Ha elég jelentkező lesz mindkét óvodába, akkor is megtörténik az összevonás?

 1. J.: A várható beiratkozó gyerekek létszáma ismeretében elmondható, hogy a prognosztizálható beiratkozó gyerekek száma szinte azonos az iskolába menők számával, tehát jelentős létszámemelkedésre nem számíthatunk. 

? Ha szükség lesz az összevonásra, lesz-e bővítés a fogadó intézményben? Tudomásunk szerint ugyanis már így is szűkösen férnek el a gyerekek. Ha lesz, mi és milyen forrásból?

 1. J.: ? A város valamennyi óvodájában hasonló körülmények között történik a gyermekek nevelése,  mint a Komló Városi Óvoda Szilvási Tagóvodájában. A 2015 júniusában módosított alapító okiratban
  csökkent az óvodák férőhelyeinek száma 25 fő/csoportra az addigi 30 fő/csoport helyett, tehát 30 fős csoportlétszámokkal dolgoztunk. Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete engedélyezte
  a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti maximálisan felvehető gyermeklétszám 20%-al
  történő túllépését, amennyiben erre szükség van. Amennyiben megvalósul az intézményi átszervezés, a gyermekek fogadása a helyi adottságok,  lehetőségek legoptimálisabb kihasználásával történik majd.

? Mi a terv az üressé váló óvoda épületben? Azt hallottuk, hogy a nevelési tanácsadó költözne oda, annak helyén pedig a tésztagyárat bővítenék. Ez igaz?

 1. J.: A tervek között szerepel, hogy az üresen maradó épületben a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Komlói Tagintézménye Járási Szakértői Bizottsága költözik.

? Ha megszűnik eredeti helyén a Felsőszilvási óvoda, nem lehet következmény, hogy a Felsőszilvási iskola is erre a sorsa jut?

 1. J.: A Felsőszilvási Általános Iskolában folyó köznevelés sorsának eldöntése nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Bízunk abban, hogy az óvodai nevelés városunkban minden érintett számára kielégítő módon folytatódik a jövőben is!

 

A cikk a 7300.hu-n jelent meg.

KategóriákMETÁL